Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztrália Supacat Extenda-kat vásárol

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. április 22. 10:58

A brit Supacat vállalat nyerte az ausztrál védelmi minisztérium által kiírt páncélozott szállítójárművek beszerzését célzó tenderét – írja Jane’s. Az új HMT Extenda-kat a JP2097 Ph 1B elnevezésű program keretében szerzik be. A pontos darabszámról egyelőre még nem döntöttek, azonban annyi már biztos, hogy az új járművek az ausztrál különleges erők állományába kerülnek.

Információk szerint a szerződés 50 és 100 példány közötti, új HMT Extenda beszerzését tartalmazza majd. Az ausztrál hadsereg különleges erői jelenleg 31 darab Supacat HMT 400-ast használnak, melyeket 2009-ben szereztek be. A JP2097 Ph 1B (Joint Project Phase 1B) program a már lassan kiöregedő Land Roverek leváltását célozza meg, a már jóval modernebb, speciálisan erre a célra kialakított járművekkel.

Egyes hírforrások szerint 80 ilyen páncélozott szállítójármű beszerzése van betervezve. A gyártónak továbbá vállalnia kell azok esetleges javítását, modernizálását és technikai kiszolgálását. A járművek összeszerelését az ausztrál Supacat Team Australia vállalat végzi, melybe 14 különböző ausztrál cég is részt vesz.