Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tatán rajtolt a PRT és a KFOR

Szöveg: Demény Andrea hadnagy |  2012. április 22. 12:06

Április elején megkezdődött a MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tizenharmadik váltásának felkészítése. A kontingens állománya az MH 25. Klapka György Lövészdandár lövészzászlóaljának bázisán alakult meg. A külszolgálatra tervezett állomány összesen 18 katonai szervezettől érkezett a helyőrségbe.

1595934641
A misszió előtti kiképzést három ütemben hajtják végre, nagy figyelmet fordítva az elméleti, gyakorlati és fizikai felkészítésre egyaránt. Az egyéni alapfelkészítés, a kulcsbeosztású személyek központi szakfelkészítése, majd a kötelékfelkészítések sikeres végrehajtása után érheti el az állomány a hazai készenlétet.

Lövészet, harcászat, gép- és harcjármű-vezetési gyakorlatok, műszaki kiképzés, egészségügyi kiképzés, pszichológiai felkészítés valamint a rögtönzött robbanóeszközök elleni védelem (C-IED) képezi az első két ütem vázát. Ezeket az alapismereteket a katonák majd a felkészítés harmadik fázisában kötelékben, a valósághoz közeli, életszerű helyzetekben is alkalmazzák. Az afganisztáni misszióra készülők már átestek az első megmérettetéseken: az egészségügyi és a fizikai alkalmasság-vizsgálatokon. Jelenleg elsősorban tantermi foglalkozásokon, elméleti ismeretbővítéseken vesznek részt, melyek gyakorlati kivitelezése bontakozik ki a következő hetekben.

A PRT váltóállományával párhuzamosan a KFOR kontingense sem tétlenkedik. Az egyéni felkészítéseket követően a második ütem a szakfelkészítésekről szól, ahol az érintettek a várható beosztásuknak megfelelő speciális kiképzésen esnek át. Tatán, mintegy két héten át a gépjárművezetők felkészítése zajlik. Ezek a foglakozások lehetővé teszik, hogy megszilárdítsák az állomány technikai és elméleti ismereteit, valamint hogy felmérjék és tökéletesítsék a vezetők jártasságát a természetes és mesterséges akadályokkal rendelkező terepen.

1595934641