Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida iraki szárnya jelentkezett merényletek elkövetőjeként

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 20. 11:19

Az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat iraki szárnya jelentkezett július 19-én, kedden a közelmúltban történt két véres robbantásos merénylet elkövetőjeként . Közben a síiták egyik szent városának, Kerbelának a bírósága halálra ítélte a szunnita al-Kaida egyik helyi vezérét, akit Szaddám Huszeinnek hívnak.

A magát Iraki Iszlám Államnak nevező al-Kaida-szárny közleményben tudatta, hogy emberei hajtották végre a tadzsi önkormányzat ellen július 5-én elkövetett kettős robbantásos merényletet, amelyben 37 ember halt meg és 54 megsebesült.

A terrorista csoport közölte azt is, hogy ő tervelte ki azt a támadást, amelyet június 26-án egy kerekesszékes öngyilkos merénylő hajtott végre a Bagdadtól 45 kilométerre északra fekvő Tarmíja kisváros rendőrkapitányságán.

Közben Kerbela város bírósága halálra ítélte az al-Kaida egyik helyi vezetőjét, akit Szaddám Huszeinnek hívnak – ugyanúgy, ahogyan az ország néhai diktátorát, akinek hatalmát 2003-ban az amerikai vezetésű szövetségesek döntötték meg, s akit 2006-ban kivégeztek.

Kerbelába évente több százezer síita zarándokol el vallási ünnepekre, s útközben szunnita lázadók időnként megtámadják őket.

Címkékrobbantás