Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida segítséget ajánl a nigériai szélsőségeseknek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 2. 13:24

Az al-Kaida terrorhálózat észak-afrikai szárnya segítséget ajánlott nigériai iszlamista csoportoknak – jelentette kedden egy nigériai lap. „Készen állunk arra, hogy minden segítséget megadjunk, fegyvereket, lőszert, embereket” – írta állásfoglalásában az Iszlám Maghreb al-Kaidája szervezet egyik vezetője a Lagosban megjelenő, The Punch című lap jelentése szerint.

Abu Muszab Abdel-Vadúd állítólag segítséget ajánlott a nigériai iszlamisták kiképzéshez is.

Az Iszlám Maghreb al-Kaidája jelenleg fogva tart egy francia túszt. A szervezet tavaly elrabolt és megölt egy brit turistát.

A nigériai külügyminisztérium közölte, Malajziában nemrég terrorizmus gyanújával őrizetbe vettek két nigériait. Állítólag mindketten kapcsolatban álltak az al-Kaidával csakúgy, mint a velük együtt lefogott hét másik személy.

Nigériai volt az a fiatalember is, aki karácsonykor fel akart robbantani a levegőben egy Amszterdamból Detroitba tartó amerikai utasszállító repülőgépet. A merénylőt hírek szerint az al-Kaida jemeni szárnya készítette föl az akcióra.

Évekkel ezelőtt már volt olyan figyelmeztetés, hogy terrortámadás fenyegeti Nigériát. A nyugat-afrikai ország a legnagyobb olajtermelő a fekete kontinensen. Három északi állama – Kano, Kaduna és Yobe – muzulmán többségű. Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője egy alkalommal a „dzsihádra" (szent háborúra) érettnek nyilvánította Nigériát, de mindeddig nem volt az országban olyan terrorakció, amely az al-Kaidára jellemző volna.