Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zrínyi-nap: hagyományápolás és hazaszeretet

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. február 2. 18:48

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem koszorúzással és színes programokkal ünnepelte az Egyetem Napját, mely során felavatták a Mária Ludovika mellszobrot a Hallgatói Zászlóalj épületében. A szoboravatáson részt vett Dr. Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár is, aki egyúttal a Hazafiság, Hazaszeretet, Honvédelem előadássorozatot is megnyitotta.

A programon részt vett a mű alkotója, Dr. Berek Lajos ny. ezredes professzor, Mednyánszky-díjas szobrászművész, valamint a Dr. Kakasi Gyula ny. ezredes vezette Ludovika Akadémiát végzett tisztek küldöttsége is.

A szoboravatón Káplán György ny. páncélos alezredes osztotta meg gondolatait a megjelentekkel. Mint mondta, a magyar tisztképzés történelmének három nő volt a mozgatórugója. A nyugállományú ezredes kiemelte Mária Terézia munkásságát, aki 1715-ben törvénybe foglalta Ausztriában a szervezett katonaság létrehozását. Kiemelte Mária Ludovika tevékenységét is, aki Pozsonyban aláíratta a császárral az országgyűlés határozatát egy magyar katonai akadémia létrehozásáról. „Mi, Ludovikások szívünkben őrizzük Mária Ludovika emlékét és büszkeség tölt el bennünket, hogy az utódok is méltón emlékeznek rá", hangsúlyozta Káplán György. Végezetül Erzsébet királyné erőfeszítéseiről beszélt, aki a kiegyezés után két évvel létrehozta a Magyar Királyi Honvédséget.

 

A nyugállományú ezredes beszéde után Dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára és Dr. Szabó János, az egyetem rektora leleplezték a mellszobrot, melyet aztán az egyház képviselői megáldottak. A rendezvény ezek után szoboradományozó díj átadásával folytatódott: az elismerést Dr. Szarka Gábor alezredes, a Hallgatói Zászlóalj parancsnoka vehette át.

Ezek után az államtitkár beszéde következett. Dr. Vadai Ágnes köszöntőjében úgy fogalmazott: a Honvéd Ludovika Akadémia kiállta az idők próbáját. „Ezt az is bizonyítja, hogy önök, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hallgatói Tagozatának ösztöndíjas hallgatói, egységesen támogatták, hogy a Hallgatói Zászlóalj felvette a Ludovika Hallgatói Zászlóalj nevet", mondta az államtitkár, aki hangsúlyozta azt is, hogy 1872-től 1945-ig összesen 9453 hallgatót avatott tisztté az Akadémia. „Elismerésre méltó, hogy a ZMNE vezetése nemcsak támogatja, de ösztönzi is az ösztöndíjas hallgatók magyar katonai hagyományok ápolására való törekvését"- tette hozzá. Mint mondta, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem a hagyományok ápolásával fontos szerepet játszik a magyar és közös európai múltunk megismertetésében is.

Az államtitkár köszöntője után koszorúzás, majd a Ludovika kitűzők átadása következett.

A szoboravatóról Dr. Vadai Ágnes egyenesen a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem könyvtárába sietett, ahol a délutáni órákban kezdetét vette a Hazafiság, Hazaszeretet, Honvédelem című előadássorozat. Itt úgy fogalmazott: „A hazát sokféleképpen lehet szeretni. Hazafiak sokféleképpen lehetünk. Az, aki esküt tett a haza védelmére, és erre képes életét is áldozni, az nagyon szereti a hazáját"- mondta. Hozzátette: a hazafiság és hazaszeretet fontos része a honvédelmi oktatás. „Azért tartom fontosnak ezt, mert hiszem, hogy a mai ifjúság szellemi és fizikai fejlődésének a része. Mert olyat tud a mi oktatásunk, amit más nem tudott. A honvédelmi oktatás azonban nem tud létezni, ha nincs mellette általános oktatás", hangsúlyozta az államtitkár.

 

Az előadássorozat további részében dr. Felházi Sándor mk. ezredes előadását hallgathatták meg az érdeklődők a Honvédelem megjelenése a magyar közép- és felsőoktatásban címmel, majd prof. Dr. Padányi József ezredes Missziós utak a Monarchiában című előadása következett. Végül Somogyi Zsófia Személyes kötődések – a dédunoka szemével című előadásával zárult a könyvtári program.

Fotó: Galovtsik Gábor, Kánya Andrea