Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO különleges műveleti alaptanfolyam Magyarországon először

Szöveg: Szűcs László |  2010. február 2. 21:55

Először rendeznek NATO különleges műveleti alaptanfolyamot Magyarországon. A február 2-től október végéig tartó nemzetközi kurzus ünnepélyes megnyitóját kedden délután tartották Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

A NATO induló mellett az amerikai, az észt, a szlovák és a magyar himnusz is elhangzott február 2-án a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) rendezett megnyitó ünnepségen. Ezek a nemzetek vesznek ugyanis részt a NATO különleges műveleti alaptanfolyamán, amelyet első alkalommal rendeznek meg Magyarországon, és amelynek előkészítését a BTKK különleges műveleti szakállománya végezte.

2008-ban az MH BTKK különleges műveleti kiképző részlege, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljjal együttműködve már sikerrel végrehajtotta az első hazai alaptanfolyamot. Az idei, február 2-vel kezdődő és október végéig tartó kurzuson a magyar katonák mellett szlovák és észt hallgatókat is felkészítenek a különleges műveleti alapismeretekre a hazai és amerikai kiképzők.

A különleges műveletekben jártas, külföldi tanfolyamokon, valamint számos missziót megjárt, nagy tapasztalattal rendelkező kiképzők öt fázisban készítik fel a kiválogatott állományt. Az egyéni különleges műveleti szakképzés tizennyolc hete után, öthetes szakharcászati képzés szerepel a programban, melyet az általános különleges műveleti képzés egy hónapja követ. A kurzust kéthónapos kollektív szakharcászati fázis, valamint az úgynevezett zárógyakorlat zárja. A tanfolyam során a különleges műveleti terminológiák szerint alapszintű csoportparancsnokokat, fegyver, műszaki és híradó specialistákat képeznek majd.

1595896507
 

A tanfolyamon a hallgatók olyan képzést kapnak, melyet eddig csak az amerikai hadsereg nemzetközi különleges műveleti iskolájában szerezhettek meg. A képzés emellett azért is komoly kihívás, mert angol nyelven történik, ami így egyben általános és katonai szakmai idegen nyelvi tudást is ad a jövőben, nemzetközi környezetben tevékenykedő katonáknak.

A NATO különleges műveleti alaptanfolyam ünnepélyes megnyitóján részt vett Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke – akit a rendezvény előtt katonai tiszteletadással fogadtak a BTKK udvarán –, valamint Thomas R. Csrnko vezérőrnagy, az Amerikai Egyesült Államok szárazföldi hadereje különleges műveleti központ és iskola parancsnoka is.

Köszöntőjében Tömböl tábornok elmondta: 2001. szeptember 11-i események felnyitották a világ országainak szemét, hogy szembe kell nézni a globális terrorizmussal. Az amerikai terrortámadást követően számos országnak át kellett gondolnia korábbi nézeteit a terrorizmussal kapcsolatban, és azt is, hogy védelmi erőiket miként kellene átstrukturálni a hatékony védekezés érdekében.

1595896508
 

A HM Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte: mivel Magyarország is ezen országok közé tartozott, 2002–2003-ban nekiláttak a haderő átszervezéséhez. A folyamat egyik eredménye az lett, hogy rá kellett jönniük: a magyar haderő nem áll készen arra, hogy megfeleljen az új kihívásoknak. Emiatt létre kell hozniuk egy különleges műveleti erőt a Magyar Honvédségen belül. Az elhatározás után jött létre a Bercsényi László névre hallgató mélységi felderítő zászlóalj. Az alegység alapját az az állomány képezte, amelyik korábban, az Amerikai Egyesült Államokban különleges műveleti képzéseken vett részt. E kis csoport feladata az volt, hogy lefektessék azon alapelveket, amelyek alapján a későbbiekben működhet a zászlóalj. Ebben a munkában a Magyar Honvédség nagy segítséget kapott az Amerikai Egyesült Államok kormányától és Washington budapesti nagykövetségétől – húzta alá Tömböl vezérezredes.

– A kívülállók joggal kérdezhetik, miért van szükség különleges műveleti csoportra a magyar haderőn belül. A válasz erre először is az, hogy a fenyegetések, amelyekkel esetleg a jövőben szembe kell néznünk, megkövetelik a különleges műveleti képességeket. Éppen ezért szükségünk van egy gyorsan reagáló erőre, amely bárhol bevethető, akár kényes szituációkban is alkalmazható – mondta a vezérkari főnök, majd kitért arra, hogy a 34-es mélységi felderítő zászlóalj 2005-ben kezdte meg a különleges műveleti képességek kifejlesztését. Ebben is nagy segítséget nyújtott az Egyesült Államok hadserege. Az első mobil kiképző csoport 2006-ban érkezett Magyarországra, és ők képezték ki az első különleges műveleti katonákat.

1595896508
 

– Önök közül azok, akik átestek ezen a kiképzésen, emlékezhetnek rá, hogy mennyire komplex és mennyire nehéz volt ez a felkészítés, ám megvolt az eredménye! – emlékeztetett a HM Honvéd Vezérkar főnöke.

Tömböl László beszédében kitért arra is, hogy az első magyar különleges műveleti egység 2009. januárjában kezdte meg szolgálatát Afganisztánban. Azóta már a harmadik váltás tevékenykedik a közép-ázsiai országban, és a negyedik is készen áll. Az eddigi eredményeik pedig kiválóak.

– Ezen eredményekre alapozva döntöttünk úgy, hogy megpróbálunk hozzájárulni a nemzetközi különleges műveleti kiképzésekhez, és Magyarországon is létrehozunk egy kiképző központot. Ez igen hosszú, kemény és komplex folyamat volt. Ám szeretnénk továbbfejleszteni az állományunkat, s emellett igen fontosnak tartjuk a regionális képzéseket is. Hiszen úgy gondoljuk, hogy ez a fajta képzés hozzájárul ahhoz, hogy megosszuk egymással tapasztalatainkat – fogalmazott a HM Honvéd Vezérkar főnöke.

Tömböl vezérezredes a NATO különleges műveleti alaptanfolyamot megnyitó beszédének végén hangsúlyozta: a feladat, amelyre a magyar, a szlovák és az észt katonák vállalkoztak, nem könnyű. De ha elvégzik a kurzust, elsajátítják a különleges műveleti képességet és tudást, nagy szolgálatára lesznek a hazájuknak.

1595896508
 

1595896508
 

Fotó: Tóth László