Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida szimpatizánsa volt az ámokfutó őrnagy

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 10. 6:49

A múlt pénteki 13 halottat követelő texasi mészárlás elkövetője kapcsolatot keresett az al-Kaida terrorista csoporttal. A korábbi jelentések szerint a Fort Hood támaszponton az ámokfutást végrehajtó 39 éves tiszt, Malik Nadal Hasan, a hadsereg őrnagyi rangban levő pszichiátere az arab Allah Akbar (Isten hatalmas) kiáltással nyitott tüzet katonatársaira.

Joseph Lieberman szenátor a hét végén vizsgálatot sürgetett azzal kapcsolatban, hogy a hadsereg vajon mulasztást követett-e el azzal, hogy nem vette észre az arra utaló “komoly figyelmeztető jeleket", hogy az arab szülőktől származó Hasan iszlám szélsőséges.

A pszichiáter – akiről köztudott volt, hogy buzgón gyakorolta muzulmán hitét – életben maradt, miután egy rendőrnő négy lövéssel leterítette; egy San Antonio-i kórházban ápolják, már levették a lélegeztető készülékről. Korábban eszméletlen állapotban volt, de a legfrissebb, hétfői jelentés szerint magához tért, képes beszélni.

Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa, valamint az Arab-Amerikai Katonai Szövetség nevű szervezetek azonnal nyilatkozatban ítélték el a mészárlást, megelőzendő bármilyen muzulmánellenes hangulat megerősödését.

Ugyanettől óvott George Casey, a szárazföldi haderő vezérkari főnöke, aki azt mondta az ABC-nek: nagyon óvatosan kell fogalmazni, nem szerencsés az ügyben Hasan muzulmán hitét emlegetni, illetve a pszichiátert terroristákkal kapcsolatba hozni, a vizsgálat még nem zárult le. Casey azt mondta, hogy az amerikai hadsereg sokszínű, és az ártatlan muzulmán katonák hátrányos helyzetbe kerülhetnek a Fort Hood-i lövöldözés miatt.

Lieberman szenátor a Fox News televízióban leszögezte: ha bebizonyosodik, hogy Hasan iszlám szélsőséges volt, akkor a mészárlás terrorcselekmény volt, méghozzá az amerikai földön elkövetett legsúlyosabb ilyen eset a 2001. szeptember 11-i merényletek óta.

Az amerikai hadsereg egy orvosa, aki korábban együtt tanult Hasannal, elmondta: az arab származású férfi az egyetemen úgy viselkedett, hogy látszott, elsősorban muzulmán és csak másodsorban amerikai.

Az ABC értesülése szerint az amerikai hírszerzés már hónapokkal ezelőtt tudott arról, hogy a pszichiáter megpróbált kapcsolatba lépni az al-Kaidával. Azt azonban nem tudni, hogy a hírszerzés értesítette-e erről a hadsereget. Leon Panettát, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetőjét és Dennis Blair nemzeti hírszerzési igazgatót mindenesetre arra kérték a kongresszusban, hogy “őrizzenek meg" minden dokumentumot és információt, amely Hasannal kapcsolatos.

CímkékNATOvizsga