Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Beiktatták a régi-új kormányzót Baghlanban

Szöveg: Palotás Levente hdgy. |  2009. november 10. 6:37

Lezárultak az elnökválasztások Afganisztánban és a több hónapos bizonytalanságot követően megkezdődött az ország új kormányának megalakítása.Az újjáépítési csoport számára előnyös a választások eredményes lezárulása, mivel így megszűnt a bizonytalan politikai helyzet.

Az augusztusi első szavazás után a november 7-ére kiírt második fordulóra nem került sor. Az eddigi afgán elnök, Hamid Karzai legnagyobb riválisa Abdullah Abdullah, a korábbi külügyminiszter visszalépett, így az afgán Független Választási Bizottság Hamid Karzai-t hirdette ki győztesként.

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport felelősségi területén, Baghlan tartományban – Hamid Karzai győzelmének megfelelően – a kormányzói posztot eddig betöltő Haji Akbar Barakzai folytatja a tartomány irányítását.

A régi-új tartományi kormányzó a helyzetet ünnepélyes keretek között ismertette, amelyre a tartomány közéleti szereplői és vallási vezetői mellett, természetesen hivatalos volt Szabó László ezredes, az MH PRT parancsnoka és Tölli István, a Külügyminisztérium civil főképviselője is.

 

Az ünnepségen a kormányzó közel másfél órás székfoglaló beszédet mondott, amelyben többek között kiemelte a magyar kontingenssel folytatott aktív együttműködés fontosságát és további támogatásáról biztosította Szabó ezredest.

Az újjáépítési csoport számára előnyös a választások eredményes lezárulása, mivel így megszűnt a bizonytalan politikai helyzet. A kormányzó személye és a korábbi tartományi vezetés hivatalban maradása pedig biztosíték, hogy a magyar kontingens továbbra is élvezni fogja a kormányzati szervek bizalmát és támogatását, amely nélkülözhetetlen az eredményes közös munkához.