Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida vállalt magára egy jemeni merényletet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 13. 16:25

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet arab-félszigeti ága (AQPA) vállalt magára egy augusztus közepén végrehajtott pokolgépes merényletet, amely Jemen északi részén lázadó síiták ellen irányult – közölte szeptember 13-án kedden az iszlamista honlapokat figyelő SITE amerikai központ.

Az AQPA közlése szerint az autóbombás támadást egy öngyilkos merénylő, Abu Bakr Mohamed an-Nazsda hajtotta végre el-Dzsauf tartományban, válaszul arra, hogy a húszik (síita lázadók) szunnita területek megszerzéséért harcolnak. A közlemény mintegy száz halottról és több száz sebesültről tett említést, egyben figyelmeztetett, hogy bosszújával sohasem hagy fel.

A síita felkelők beszámolója szerint ketten haltak meg, miután a kezükön lévő kormányépületet támadás érte, amely “az amerikai titkosszolgálatok egyértelmű nyomát viselte magán".

A támadás két nappal azután történt, hogy a síita lázadók tűzszünetet kötöttek az al-Iszlah iszlamista párttal, amellyel március óta álltak harcban a szaúd-arábiai határ mentén lévő el-Dzsauf tartományban.

A vezérük, Abdel-Málik al-Húszi után húsziknak nevezett felkelők a síita felekezet zaidita ágához tartoznak, és azt sérelmezik, hogy a kormány hátrányos megkülönböztetésben részesíti őket. A 2004 óta tartó felkelésük miatti harcok már több ezer ember életét követelték.