Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alacsony vízállás miatt kerültek elő a gránátok

Szöveg: Szűcs László |  2011. december 7. 7:12

A 48. héten, azaz november 28. és december 4. között 43 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 24 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Jansik Attila százados, az alakulat megbízott felderítőfőnöke a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2605 bejelentést kaptak.

November 28-án Ceglédről érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, amely szerint a Budai úton található hulladéktároló üzemben egy világháborús robbanószerkezetet találtak a munkások. A Vörös Mihály főhadnagy vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a hulladék közé egy 150 milliméteres, német gyártmányú repeszgránát keveredett. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

November 29-én a főváros második kerületében, az Ady Endre úton akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Építési munkálatok közben ugyanis egy F1-es típusú kézigránát került elő a földből, amelyet a Vörös Mihály főhadnagy vezette járőr a központi gyűjtőbe szállított.

November 30-án ugyancsak Budapestre, de ezúttal a XV. kerületbe, a Késmárki és a Fázis utcák kereszteződésébe kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel útépítés közben egy 81 milliméteres, magyar gyártmányú aknagránátot találtak. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezetet a Sulykovszki Róbert zászlós vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

December 1-jén az alcsútdobozi arborétumból telefonáltak a Magyar Honvédség tűzszerészügyeletére, hogy a terület átvizsgálására felkért civil tűzszerészcég műszerezés közben több, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetre bukkant. A Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr egy-egy darab 76, illetve 45 milliméteres repeszgránátot, két darab F1-es típusú kézigránátot, egy RG–42-es kézigránátot, valamint egy 9 milliméteres, lőszerekkel teli tárat emelt ki a földből.

Két egymást követő napon is ki kellett vonulniuk a százhalombattai Duna-partra a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A folyó alacsony vízállása miatt ugyanis több világháborús robbanószerkezet is a szárazra került. A Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr december 3-án egy darab 150 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránátot szállított el a helyszínről. Másnap a Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette járőr tucatnyi, különböző típusú és gyártmányú aknagránátot vitt a központi gyűjtőbe. Ezen a napon egy harckocsiakna is előkerült.