Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az allergiás pilóták is repülhetnek

Szöveg: Galambos Sándor |  2011. április 1. 11:08

Kecskeméten tartotta éves közgyűlését a Magyar Repülő- és Űrorvosi Társaság. Az ilyenkor kötelező napirendi pontok megtárgyalását és elfogadását követő tudományos konferencián már a Szegedi Tudományegyetem Repülő- és Űrorvosi Tanszékének és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Védelem Egészségügyi Tanszékének a képviselői is részt vettek.

Repülőorvosok tanácskoztak a MH Radó György Honvéd Egészségügyi Központ kecskeméti Repülőorvosi Egészségvizsgáló- és Kutatóintézetében (REVKI). Az előadókat és a megjelenteket prof. dr. Grósz Andor orvos dandártábornok, a Magyar Repülő- és Űrorvosi Társaság elnöke köszöntötte, majd a Szemelvények a magyar repülőorvoslás történetéből című előadásában többek közt elődeinek egyik fontos megállapítását hangsúlyozta, amely szerint a repülőorvoslás a gyógyítás minden egyéb területére meghatározó hatással van.

A professzort követően dr. Helfferich Frigyes A fül-orr-gégészeti allergiás megbetegedések a repülőorvoslás gyakorlatában című értekezését hallgatták meg a konferencia résztvevői. A főorvos elmondta: a Repülőorvosi Bizottság (ROB) által végrehajtott szakorvosi vizsgálat után lehet úgy is dönteni, hogy engedik az allergiás pilótákat repülni. Az új generációs gyógyszereknek köszönhetően ugyanis esetükben az alkalmassági eljárás során már nem teljes mértékben kizáró tényező ez a betegség. Előadásában felsorolta azokat a készítményeket, amelyekkel az allergiás pilóták a nemzetközi tapasztalatok és szabályozások alapján eredményesen kezelhetők, ugyanakkor felhívta a figyelmet azokra a gyógyszerekre is, amelyek a pilóták esetében hátrányos mellékhatásaik vannak.

A következő előadás a zaj hatását taglalta az emberi szervezetre – a témát dr. Helfferich Frigyes dr. Szatmári Ákossal közösen fejtette ki, majd dr. Toperczer István a harctéri sérültek ellátásáról és a légi kimenekítés afganisztáni tapasztalatairól szólt. A konferenciát dr. Szabó Győző Az elsőfokú repülőorvosi vizsgálat tapasztalatai a háziorvosi praxisban című előadása zárta.

1595916340