Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai haditengerészet tovább segít, ha kell

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. április 1. 12:11

Barack Obama amerikai elnök szerdán telefonon közölte Ri Mjong Bak dél-koreai államfővel, hogy az amerikai haditengerészet kész további segítséget nyújtani a múlt héten elsüllyedt dél-koreai hadihajó legénysége eltűnt tagjainak a felkutatásához.

„Az elnök azt mondta Ri elnöknek, hogy Amerika népe gondolataiban és imáiban együtt van az eltűnt tengerészek és a dél-koreai haditengerészet mentés közben életét vesztett búvárának hozzátartozóival" – olvasható a washingtoni Fehér Ház közleményében.

A mentési kísérletet a mostoha időjárási körülmények jelentősen akadályozzák.

A Cshonan fregatt a múlt héten süllyedt el egy ismeretlen eredetű robbanás következtében a Sárga-tengeren, nem messze az erősen vitatott észak-koreai tengeri határtól. A legénység 58 tagját sikerült kimenteni, mielőtt a hajó kettétörött és elsüllyedt volna.

Csütörtökön a rossz időjárási körülmények már második napja gátolták a búvárokat abban, hogy folytassák a hajón rekedt 46 tengerész felkutatását. A vezérkari főnökök egyesített bizottságának közlése szerint több mint 100 katonai búvár áll készenlétben, hogy lemerüljön a roncshoz,

1595899513
de az erős szél, az eső, a nagy hullámok és a rossz látási viszonyok visszatartják őket ettől.

Hétfő este lejárt az a 69 óra, amely alatt a szakértők szerint elvileg esély lehetett volna a roncsban rekedt tengerészek megmentésére, mert addig maradhatott levegőjük hermetikusan lezárt kabinjaikban. A réseken keresztül a búvárok mindenesetre oxigént juttattak a hajótestbe. Hétfőn pörölyökkel kongatták végig a hajófar felületét, de belülről nem érkezett válasz.

Korábban feltételezték, hogy Észak-Koreának köze lehetett a hajó elsüllyedéséhez, de dél-koreai tisztségviselők később azt mondták, nincs arra utaló jel, hogy Phenjan szerepet játszott volna a tragédiában.

Obama megjegyezte Ri elnöknek, hogy az amerikai haditengerészet már segített a mentési munkálatokban, és közölte: „Készek vagyunk további segítséget nyújtani, ha szükséges" – olvasható a fehér házi közleményben.