Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres DAGR rakétatesztek helikopter fedélzetről

Szöveg: JETfly |  2010. április 1. 11:55

A Lockheed Martin a közelmúltban sikeres teszteket hajtott végre két DAGR (Direct Attack Guided Rocket) irányított rakétával, amelyeket egy OH-58D Kiowa Warrior típusú helikopter fedélzetéről indítottak. Az előzményekhez tartozik, hogy ez a teszt már a negyedik rakétaindítás volt a sorban.

Korábban hasonló kísérleteket már végrehajtottak AH-64D Apache, valamint AH-6 Little Bird helikopterek fedélzetéről.

Az OH-58D Kiowa Warrior fedélzetéről indított 70 mm-es DAGR lézerirányítású két rakéta egyikét egy 3,5 km, a másikat pedig egy 5 km távolságra elhelyezett célpontra lőtték ki. A rakéták tesztelései sikeresnek bizonyultak, ugyanis mindkét rakéta egy méteren belül csapódott be a célpontok közelében.

A DAGR rakétát úgy tervezték, hogy az függeszthető legyen azokra a helikopterekre (Apache, Little Bird, Kiowa, Blackhawk, Cobra, Tiger), amelyek előzőleg Hellfire rakétákat alkalmaztak. Így a két rendszer, a DAGR és a Hellfire kompatibilitása többek között költségmegtakarítást és hatékonyabb bevethetőséget biztosít.

Az eddig elvégzett több mint húsz teszt során a DAGR rakéták már bebizonyították pontosságukat, megfelelő irányíthatóságukat, valamint jó manőverező képességüket. A rakéták kiválóan teljesítettek kis- és nagytávolságú, a tengelyvonalon kívül eső célpontok leküzdésében is. A sikeres tesztek tükrében megállapítható, hogy ezek a rakéták kiváló eszközök lehetnek a harci helikopterek fegyverzetében, amelyekkel gyors és pontos válaszcsapást lehet mérni az ellenséges támadásokra.