Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai képviselőház elvetette a líbiai katonai akció jóváhagyását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 25. 16:32

Jelképesnek szánt gesztusként leszavazta az amerikai képviselőház június 24-én, pénteken azt a határozattervezetet, amely egy év erejéig jóváhagyott volna egy Líbia ellen folytatott korlátozott katonai akciót. A republikánus többségű képviselőház, mintegy tiltakozásul amiatt, hogy Barack Obama elnök nem kért kongresszusi felhatalmazást a Moammer Kadhafi ezredes rezsimje elleni katonai fellépéshez, 295:123 arányban leszavazta a líbiai beavatkozás jóváhagyását. A demokrata honatyák közül is mintegy hetvenen szavaztak a többséggel.

A Fehér Ház, amelynek korábban nyilvánosságra hozott állásfoglalása szerint a líbiai katonai akció elindításához nem volt szükség törvényhozási felhatalmazásra, pénteken csalódottságának adott hangot a képviselőházi szavazás eredménye miatt.

Egy második szavazás során viszont a képviselőház 238:180 arányban elvetette azt a határozattervezetet, amely a légi utántöltés kivételével leállíttatta volna a líbiai hadműveletek finanszírozását is.

Az indítvány, amelyet pedig John Boehner házelnök és több más republikánus vezető is támogatott, még a dróncsapásokra fordítható eszközöket is letiltotta volna.

Robert Gates védelmi miniszter a közszolgálati PBS News televíziónak kijelentette: „hiba volna megtagadni a finanszírozást" a harcoló erőktől. Mint mondta, az Egyesült Államoknak létérdeke, hogy támogassa brit, francia és olasz szövetségeseit, akik viszont a maguk részéről Líbiát tekintik létérdeknek. Gates szerint egyébként közelebb került a cél, azaz Kadhafi távozásának kikényszerítése.

A két képviselőházi szavazást megelőzően, csütörtökön Hillary Clinton külügyminiszter zárt ajtók mögött igyekezett meggyőzni a demokrata honatyákat a líbiai műveletek szükségességéről.

A demokrata többségű szenátus, a képviselőházzal ellentétben, várhatóan jóváhagyja majd az egyéves időtartamú, korlátozott beavatkozást, és ki fogja nyilvánítani, hogy Kadhafi Amerikában befagyasztott kintlévőségeit vissza kell szolgáltatni a líbiai népnek.