Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzeti képességellenőrzés Pápán

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit, Székely Tamás |  2011. június 25. 14:28

Sikerrel zárult a győri székhelyű MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred NATO-feladatokra kijelölt 1. MISTRAL légvédelmi rakétaütegének nemzeti képességellenőrzése. Az ellenőri jegyzőkönyv végén ez állt: „Mission Capable”, azaz „feladatképes”.

A NATO szövetségi feladatokból származó légibázis-oltalmazási képesség elérése és fenntartása az alakulat legkiemeltebb feladata volt az előző években.

Minden korábbinál komolyabb megmérettetésre készült az elmúlt hónapokban az üteg.  A több mint négy hónapos felkészülés alatt számtalan alkalommal gyakorolták a különböző esetekre kidolgozott helyes teendőket, készültek fel a légvédelmi rakétaüteg folyamatos készenlétben tartására.

A megmérettetésre az MH Pápa Bázisrepülőtéren került sor. A pápai bázis egyik eldugott szegletében, vegyivédelmi ruhába öltözve közel kétszáz, állig felfegyverzett légvédelmi rakétás várta a parancsokat.

A meleg nyári időjárás ellenére is csak a kisebb szisszenéseket lehetett hallani, ám, ahogy mondani szokták, feszült volt a légkör. Mindenki arra gondolt: jó lenne már kezdeni… Aztán megreccsent a rádió, és megérkezett a kezdés várva várt ukáza.

Mivel az agresszor bármikor készen állt vegyi anyagok bevetésére is, így maradt a vegyivédelmi ruha – három teljes napig. A tevékenységet természetesen többször is megszemlélték az ellenőrök, mondhatni a katonák legapróbb moccanása is vizslató szemek előtt történt.

Volt földi támadás, az ellenség harcanyagot vetett be, mesterlövész szedte áldozatait, a vezetési pontot pedig egy házilag készített robbanóeszköz semmisítette meg. Sokak számára bizonyosodott be: fáradságos, küzdelmes, de felemelő érzés légvédelmi rakétásnak lenni!

Az ellenőrzés vezetőjének összegzése alapján a forgatókönyvbe betervezett feladatok során a személyi állomány megfelelő hozzáállással és motiváltan hajtotta végre a NATO harcászati értékelő program szigorú követelményei szerint kidolgozott, kihívást jelentő szimulált eseményeket.

Annak ellenére, hogy a szimulációs műveleti környezet sok esetben próbára tette az alegység felkészültségét, számos területen szabvány feletti, azaz „kiváló" értékelést kapott az üteg.

Összességében pedig az ellenőrzött Mistral üteg a NATEVAL 2011 ellenőrzésen megérdemelten szerezte meg a „FELADATKÉPES" (Mission Capable) minősítést! A négyéves kemény munka meghozta gyümölcsét!

Fotó: A szerzők felvételei