Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az anticionisták nagygyűlésén élőben kapcsolták Carlost

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 3. 8:58

A három ember megölése miatt 1997-ben elítélt, és több más gyilkossági ügyben is eljárás alatt álló Carlos a Párizs melletti Poissy fegyházából telefonált a nagygyűlésre, s háromszáz szimpatizáns előtt támogatásáról biztosította az anticionisták listavezetőjét, a provokatív előadásairól ismert humorista Dieudonnét. A kormány meg van döbbenve.

Vizsgálatot rendelt el kedden a francia kormány annak kiderítésére: hogyan kapcsolhatták telefonon előző este az életfogytiglani börtönbüntetését töltő terrorista Carlost az anticionisták európai választási kampánygyűlésén.

“Tudomásom szerint Carlosnak joga van úgynevezett előre megjelölt személyeket felhívnia, de nehezen tudom elképzelni, hogy Dieudonné köztük lenne" – jelentette ki Luc Chatel kormányszóvivő az RTL kereskedelmi rádióban. Chatel “mélyen megdöbbentőnek" nevezte az esetet, s elmondta: a kormány vizsgálatot rendelt el az ügyben. “Eléggé szürrealista, hogy Carlos fellép egy kampánygyűlésen. Ez egy újabb provokáció" – tette hozzá a kormányszóvivő.

A venezuelai születésű terroristát – eredeti nevén Ilich Ramírez Sánchezt – 1994 augusztusában fogták el a francia titkosszolgálat emberei Szudánban, s 1997 végén életfogytiglani börtönre ítélték egy 1975-ben Párizsban elkövetett hármas gyilkosság miatt.

1595887823
A közeljövőben 1982-83-ban Franciaországban végrehajtott merényletek elkövetésének vádjával kell bíróság elé állnia.Claude Guéant, a francia elnöki hivatal vezetője május 3-án egy rádióinterjúban azt mondta, hogy az illetékes francia hatóságok vizsgálják, vajon “nyíltan antiszemita" programja miatt be lehet-e tiltani az “anticionista listát", de a választási bizottság végül engedélyezte a jelöltek indulását.

A listavezető 43 éves Dieudonné M,Bala M,Bala kameruni apától és francia anyától született. A holokauszttagadásért és antiszemita kijelentéseiért már többször elítélt humorista legutóbb tavaly decemberben okozott botrányt, amikor legújabb provokatív műsora sztárvendégének, az első francia “tudományos holokauszttagadóként" számon tartott Robert Faurissonnak átnyújtotta a “szalonképtelenség díját". Az esten jelen volt Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke is.

Címkékjogvizsga