Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cenzúra a Tienanmen-téri évforduló miatt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 3. 9:27

Elítélte a Kínában dolgozó külföldi tudósítók egyesülete, hogy a hatóságok a pekingi Tienanmen-téri véres megtorlás közelgő 20. évfordulója előtt korlátozzák az újságírók munkáját, és zaklatják őket.

A kínai hatóságok által el nem ismert egyesület (FCCC) közleményében megemlített három olyan közelmúltbeli esetet, amikor újságírók nem végezhették munkájukat a Tienanmen téren, forrásaikat pedig megfélemlítették. Egy külföldi operatőrt pedig – elmondása szerint – előállítottak a rendőrségen, mert a téren forgatott, s a hatóságok szerint ezzel “incidenst" okozott.

Az FCC felhívta a kínai hatóságokat, hogy tegyék lehetővé az újságírók akadálytalan munkavégzését, valamint hagyjanak fel azon kínai állampolgárok megfélemlítésével, akik azon alkotmányos jogukkal élnek, hogy újságíróknak nyilatkoznak.

A kínai hatóságok az évforduló közeledtével a Tienanmen-téren és annak közelében megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

Az elmúlt napokban állambiztonsági emberek eltávolították Pekingből és Csöcsiang (Zhejiang) tartományba szállították Pao Tungot (Bao Tong), az 1989-es tüntetőkkel szimpatizáló, ezért leváltott Csao Ce-jang (Zhao Ziyang) kommunista pártvezető volt titkárát – közölte a hongkongi székhelyű Információs Központ az Emberi Jogokért és a Demokráciáért nevű szervezet.

 

Vu Kao-hszing (Wu Gaoxing) volt oktatót múlt szombaton vitték el állambiztonságiak Csöcsiang tartománybeli otthonából, nem sokkal azután, hogy nyilvánosságra hozták az általa is aláírt, Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfőnek címzett levelet, amelyben a politikai másként gondolkodókat sújtó gazdasági megkülönböztetés ellen tiltakoztak. A levél szerint az egykori politikai foglyok ma sem találnak biztos állást maguknak, nem vehetnek igénybe orvosi ellátást és nyugdíjat.

Kínában kedd délután meggátolták a hozzáférést a Twitter népszerű közösségi portálhoz és a Hotmail internetes levelezőrendszerhez, a hoppon maradt felhasználók emiatt chatelő programokon háborogtak. Más kínai felhasználók arra panaszkodtak, hogy elérhetetlenné vált a Windows Live program, amely szintén tartalmazza a Hotmail szolgáltatást.

1989. június 4-re virradó a Tienanmen téren százakat vagy akár ezreket mészároltak le a kínai népi felszabadító hadsereg katonái, miután a kommunista párt vezetése úgy döntött, hogy erőszakkal vet véget a hetek óta tartó, demokráciát követelő tüntetéseknek és éhségsztrájknak.