Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az arab országok nem ellenzik a NATO-szerepvállalást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 31. 7:04

A londoni Líbia-konferencián részt vett arab országoknak „nincs ellenvetésük” azzal szemben, hogy a NATO átvegye a líbiai hadműveletek koordinálását az amerikaiaktól – közölte március 30-án, szerdán a francia külügyminiszter.

„Több arab delegációval is volt alkalmam tegnap megbeszélést folytatni: a jordániaiakkal, a katariakkal, az Egyesült Arab Emirátusok képviselőivel, és nem tapasztaltam semmilyen ellenvetést az átvétellel kapcsolatban" – hangsúlyozta Alain Juppé marokkói kollegájával folytatott megbeszélését követően Párizsban.

Március elején a francia diplomácia még azt hangoztatta: „érdemes kétszer átgondolni", hogy a NATO szerepet kaphat-e a líbiai katonai beavatkozásában, mert az az arab közvéleményben kontraproduktív lehet.

„Örömmel vesszük tudomásul azt a döntést, hogy a koordinációt és a parancsnokságot mostantól a NATO látja el" – mondta Tajjeb Fászi-Fihri marokkói külügyminiszter, emlékeztetve arra, hogy hazája és az észak-atlanti szövetség közötti viszony jóval a berlini fal összeomlása előttre nyúlik vissza. Jelezte azt is, hogy Marokkó humanitárius jellegű hozzájárulást ajánlott fel Líbiában a szükséges logisztikai segítséggel.

Arra a kérdésre, hogy Franciaország után Marokkónak szándékában áll-e elismerni a Moammer Kadhafi ellenzékét tömörítő líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot, Fászi-Fihri elmondta: a kapcsolatfelvétel a testülettel folyamatban van. „Úgy véljük, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanács megszólalásai bölcsek és megnyugtatók" – tette hozzá.