Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia „különlegességet” találtak a tűzszerészek

Szöveg: Szűcs László |  2011. március 31. 6:01

A 12. héten, azaz március 21–27. között 76 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 23 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Sulykovszki Róbert zászlós, az alakulat felderítő tűzszerésze a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a idén eddig összesen 364 bejelentést kaptak.

Francia gyártmányú „különlegességet" találtak a Magyar Honvédség tűzszerészei március 22-én a Fejér megyei Ercsiben. A bejelentés szerint a Bakos-parkban – a főúttól mindössze öt méterre – árokásás közben, világháborús robbanószerkezetekre bukkantak a munkások. A Pozderka Attila főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy 81 milliméteres, szovjet gyártmányú repesz-aknavetőgránát, valamint egy igazi kuriózum, egy 220 milliméteres, francia gyártmányú rombológránát került elő a földből. Utóbbi gyújtószerkezetét a tűzszerészek a helyszínen kiszerelték és hatástalanították. A gránáttestet, valamint a szovjet robbanószerkezetet pedig a központi gyűjtőbe szállították.

Március 23-án a Pest megyei Kiskunlacházán akadt dolguk a tűzszerészeknek. A régi szovjet repülőtér külterületén, földmunkák közben egy FAB–100-as típusú szovjet rombolóbomba került elő a földből. A Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr a helyszínen megállapította, hogy a második világháborúból visszamaradt bomba nem tartalmaz gyújtószerkezetet, így gyakorlatilag veszélytelen. A bombatestet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Március 25-én a Vas megyei Ölbő külterületén, mezőgazdasági munkálatok közben több, második világháborús robbanószerkezet találtak – érkezett a bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére. A Strak Vince törzsőrmester vezette járőr négy darab, 150 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránátot, egy darab 150 milliméteres, német betonromboló gránátot, egy 155 milliméteres, francia gyártmányú rombológránátot, valamint egy 100 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránátot szállított el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Ugyanezen a napon a Baranya megyei Pettendre is ki kellett vonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, ugyanis a vasúti pálya mellett, földmunkák közben, több, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet került elő. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezette járőr a helyszínen tucatnyi, 150 milliméteres, német gyártmányú tüzérségi gránátot, valamint egy 105 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránátot talált. A robbanószerkezetek szerencsére szállítható állapotban voltak, így a tűzszerészek valamennyit a központi gyűjtőbe vitték.

Március 26-án a Győr-Moson-Sopron megyei Beziből érkezett a bejelentés a tűzszerész ügyeletre, hogy a település focipályájánál, a felújítással együtt járó a földmunkák során világháborús robbanószerkezeteket találtak a munkások. A Sulykovszki Róbert zászlós vezette tűzszerész járőr a helyszín átvizsgálása során 15 darab, 76 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló-gránátot, valamint egy 76 milliméteres repesz lőszert emelt ki a földből. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.