Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Egyesült Államok keresi a Pave Hawkok váltótípusát

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. április 12. 13:02

Az Egyesült Államok légiereje rövidesen leváltja az összes Sikorsky HH–60G Pave Hawk típusú kutató-mentő helikopterét. A Jane’s információi szerint a lehetséges váltótípusokról már bekérték az információkat, ezt ez év márciusban hozták nyilvánosságra.

A tender részleteiről májusban tájékoztatják a gyártókat, vállalatokat. Clair Gilk ezredes, az USAF kutató-mentő alosztályának parancsnoka szerint, az új helikopterek beszerzéséről szóló szerződést 2013 áprilisában írhatják alá.

Elképzelések szerint a forgószárnyasok leszállítását 2015-ben kezdik meg, hadrendbe állításuk 2018-ra várható.

Arról, hogy az új helikoptereknek milyen követelményeknek kell eleget tenniük, egyelőre a légierő nem nyilatkozott. A Jane’s szerint az új kutató-mentő szerepkörű forgószárnyasokon infravörös kereső, éjjellátó berendezés, belső pót üzemanyag tartály és légi utántöltő csonk kell, hogy legyen. Gilk továbbá hozzátette, hogy az új helikoptereknek rendelkezniük kell egy olyan berendezéssel, mely akár rossz időben is lehetővé teszi a fel- és leszállást, valamint a biztonságos repülést is.

A tenderen potenciális résztvevő lehet a Sikorsky az UH–60M Black Hawkkal vagy a S–92 Raiderrel, a Boeing a CH/MH–47 Chinookkal vagy a V–22 Ospreyval, illetve a Lockheed Martin és az AgustaWestland az AW101 Merlin típussal. Addig is, amíg az új helikopterek nem érkeznek meg, az USA légiereje továbbra is hadrendben tartja a HH–60G típust, azonban a kiöregedő példányokat néhány modernizált UH–60M-mel pótolja.

A légierő eddig már átvehetett 3 UH–60M-et, melyeket a HH–60G rendszereivel szereltek fel, így képes helytállni a kutató-mentő szerepkörben. Tervek szerint a légierő összesen 24 darab átalakított UH–60M-et állít hadrendbe. A Flightglobal MiliCAS adatbázisa szerint az USAF összesen 101 darab HH–60G-t üzemeltet.

1595934065