Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Egyesült Államok részlegesen felújítja a Bahreinbe irányuló katonai szállításait

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 13. 20:00

Az Egyesült Államok részlegesen felújítja a Bahreinbe irányuló katonai szállításait annak ellenére, hogy továbbra is vannak emberi jogi aggályai a Perzsa-öbölben fekvő monarchiát illetően.

Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő május 11-én, pénteken közölte: a kormányzat tájékoztatta a kongresszust, hogy a bahreini hadseregnek, a parti őrségnek és a nemzeti gárdának szánt katonai szállításokat engedélyezik, de továbbra is fenntartják a tilalmat a tömegoszlatásoknál használt eszközökre, így a páncéltörő rakétákra, könnyfakasztó gránátokra, hanggránátokra és a páncélozott, többfunkciós Humveekra.

Washington tavaly függesztette fel a katonai célú szállítmányokat, miután a bahreini lakosság többségét alkotó síiták fellázadtak a szunnita uralkodó család ellen. A peremre szorítottságra panaszkodó és alkotmányreformot követelő síiták lázadását tavaly tavasszal, két hónap után elfojtották, de a tüntetések újult erővel lángoltak fel az évforduló és a Forma-1 autóverseny alkalmával. A hatalom minden engedményt elutasít és kemény kézzel lép fel a tüntetők ellen.

Az amerikai külügyminisztérium jelezte, hogy tudatában vannak annak a ténynek, hogy léteznek komoly megoldatlan emberi jogi problémák, amelyeket a bahreini kormánynak kezelnie kell. Ám a katonai célú szállítások felújítására szükség van, mert ezt követelik az amerikai nemzeti érdekek és – az amerikai haditengerészet 5. flottájának állomáshelyéül szolgáló – Bahrein védelmének biztosítása is – mondta Nuland.

A héten Washingtonban tárgyalt Szalman bin Hamad al-Kalifa bahreini trónörökös, találkozott Joe Biden alelnökkel, Hillary Clinton külügyminiszterrel, valamint Leon Panetta védelmi miniszterrel is.

Az Egyesült Államok tavaly októberben függesztette fel egy 53 millió dolláros megrendelés teljesítését, s attól tette függővé jóváhagyását, hogy milyen eredményre jut az emberi jogok megsértéseit kivizsgáló bahreini bizottság. Emberjogi aktivisták bírálták Washingtont azért, mert alig tiltakozott a síita tüntetőkkel szembeni erőszak miatt, miközben erős támogatásáról biztosította az egyiptomi, a tunéziai és a líbiai felkelést.