Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Győr több lábon áll

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. május 14. 7:03

Kovács Ferenc mérnök ezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka elöljárói döntés értelmében május 16-ától a szarajevói NATO-parancsnokság törzsfőnöki beosztását fogja ellátni. Megbízott parancsnokként Könczöl Ferenc alezredes, jelenlegi parancsnokhelyettes irányítja majd a győri alakulatot. A külszolgálatba induló parancsnokkal az elmúlt év, valamint a közeli jövő legfontosabb feladatairól beszélgettünk.

1595935559
A képességek megőrzése érdekében, az előzetes tervek szerint 2013-ban újra légvédelmirakéta-éleslövészetet hajthat végre az ezred. Az éleslövészet a kiképzésünk csúcsa, óriási motiváció az állománynak. Bízom benne, hogy a tervek valóra válnak, és katonáink ismét megtapasztalhatják az éles rakétaindítás semmivel össze nem hasonlítható élményét. Itt említeném meg, hogy katonáink a tavalyi csehországi éleslövészetet kiváló eredménnyel hajtották végre, amire nagyon büszke vagyok!

– mondta az ezredes.

Melyek voltak a tavalyi év további fontos feladatai?

A sort a NATO-nak felajánlott MH 1. Légvédelmi Rakétaüteg  nemzeti képesség-ellenőrzésével kezdeném, amely Pápán zajlott. Részt vettünk a tavalyi Logical Decision elnevezésű, többnemzeti helikopteres gyakorlaton is: itt az ezredet egy csökkentett KUB légvédelmi rakétaüteg képviselte, szintén sikerrel. Tavaly ősszel Könczöl Ferenc alezredes, parancsnokhelyettes vezetésével megkezdődött az EUFOR-10-es kontingens felkészítése Győrben. A kontingens állományának jelentős részét az ezred; kisebb részét pedig az MH 37. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred adta. A sikeres felkészítést követően katonáink azóta is kiválóan helytállnak Bosznia-Hercegovinában:mind az EUFOR-, mind a NATO-parancsnokságról nagyon pozitív visszajelzések érkeznek. Még sosem fordult elő, hogy lövészprofilú missziós feladatra légierős alakulat ment volna kötelékben. Öröm ez számunkra, hiszen alakulatunk így úgymond „ké

1595935560
t lábon" állhat a honvédségen belül. Ráadásul feltétlenül szükséges, hogy egy légvédelmi rakétás katona ismerje, sőt a lehető legjobb szinten művelje a lövésszakmát is.

Melyek lesznek az idei év meghatározó történései?

Januárban kezdődött az EUFOR-11-es váltás felkészítése: mind az egyes alapfelkészítés fázisát, mind a kettes fázist itt Győrben hajtották végre, míg a missziós állomány összekovácsolása jelenleg is zajlik Szentesen. Szeretnénk részt venni az idei NEWFIP komplex légierős gyakorlaton, Kecskeméten. Sok hasznos szakmai tapasztalattal gazdagodhatnánk, s itt főleg a KUB fegyverrendszerhez tartozó felderítő és rávezető állomásokra, valamint a MISTRAL-radarokra gondolok. Ezt követően nagy feladatunk a zászlóalj-harccsoportok, illetve ezeken belül is az MH 5/62. zászlóalj-harccsoport CREVAL-ellenőrzése ősszel, ahová az alakulat egy légvédelmi rakétaszakaszt biztosít.

Győr városa hogyan viszonyul katonáihoz?

Ezredünk nagyon jó kapcsolatot ápol a város vezetésével, illetve a két megyével, hiszen mind Győr-Moson-Sopron, mind Vas megyében helyőrségi feladatokat látunk el. Évről évre nagyon sok rendezvényen képviseltetjük magunkat, és nyugodtan mondhatom, hogy a skarlátpiros barettsapkás katonák emelik az ünnepségek színvonalát. Emellett folyamatosan nyitunk a város felé: az idén immár tizedik alkalommal rendezzük meg május 19-én az ezred nyílt napját, amely egyre több látogatót vonz Győrből és szerte az országból. Általános iskolák és óvodák részéről felmerült igényeknek engedve, többször látogatták meg alakulatunkat gyerekcsoportok, mi pedig igyekeztünk őket a honvédelem ügyére nevelni. Ráadásul középiskolákból is rendszeresen hívnak meg minket különböző előadásokra. Szintén fontos számunkra a volt légvédelmi tüzérek és rakétások nyugállományú találkozója, amely nagy népszerűségnek örvend.

1595935560

Fotó: Rácz Tünde