Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Egyesült Államokba látogat az európai repülőnapok sztárja

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. január 29. 18:41

Sokak kedvence, a holland F–16 demo csapat megkezdte felkészülését a 2012-es szezonra. A fekete-narancssárga festésű F–16-ost idén Stefan „Stitch” Hutten százados – a volkeli 312. század pilótája – repüli.

A felkészülés kezdeti fázisában az Egyesült Államokba is ellátogatnak: kéthetes gyakorlással Arizonában készülnek fel a 2012-es szezonra. Huttent elődje, Ralph „Sheik" Aarts százados is segíti a felkészülésben. Az USA-ból visszatérve a csapat Hollandiában folytatja a gyakorlást.

Feltehetnénk a kérdést, hogy miért kell Arizonában – távol Hollandiától – beiktatni egy kéthetes gyakorlást. A csapat beszámolója szerint azért esett a választásuk Arizonára, mivel az időjárás megfelelő, ráadásul öt darab kétüléses F–16BM áll majd ott rendelkezésükre, továbbá ott is egy nagyszerű holland csapat lesz segítségükre, így nem kell további terhet rakniuk a hazai bázisukra. A volkeli állomány egyébként is nagyon elfoglalt volt az utóbbi időben a közelmúltban befejeződött líbiai szerepvállalás, valamint az afganisztáni küldetés miatt.

A jelenlegi tervek szerint 2012-ben körülbelül 10 repülőnapon képviselnék a Holland Királyi Légierőt, ezek listája azonban még nem teljes. 2013-ban viszont légierejük 100 éves évfordulóját ünneplik, abban az évben várhatóan még több országba ellátogatnak.