Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egyiptomi-magyar kapcsolatok további fejlesztéséről tárgyaltak

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Kertész László, Szabó Lajos zászlós |  2024. február 22. 9:03

Dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára február 20-án, a minisztériumban fogadta Mohamed Ibrahim El Shinawyt, Egyiptom budapesti nagykövetét.

Ambassador of Egypt KLAC5747

Magyarország számára Egyiptom számos területen kiemelt partner. A kétoldalú együttműködést a 2016. június 1-jén Kairóban aláírt kétoldalú katonai megállapodás szabályozza. Azóta a két ország vezetői között rendszeresek az egyeztetések. Mostani találkozójukon a felek a két ország együttműködésének további fejlesztési lehetőségeiről tárgyaltak.

LALA7960

Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese február 20-án bemutatkozó udvariassági látogatáson fogadta az egyiptomi magyar nem-rezidens új véderő attasét, Tamer Ali Ibrahim Bebars ezredest. Mindketten egyetértettek abban, hogy a két ország közötti kapcsolat rendkívül jónak mondható és a további együttműködésben jó lehetőségek rejlenek. A Magyar Honvédség és az egyiptomi haderő együttműködésének fő irányai: kölcsönös részvétel egymás gyakorlatain, képzési együttműködés (békeműveleti tanfolyamok, C-IED képzés, tanfolyami képzések), védelmi ipari kooperáció.

A találkozó során Kajári altábornagy tájékoztatást adott a jelenleg folyó Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról, illetve a toborzási kampány legutóbbi sikereiről. Továbbá szóba került, hogy jelenleg a világban zajló politikai és gazdasági folyamatok mindkét ország számára kihívást jelentenek.