Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első drónverseny

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Pintér Ákos |  2024. október 17. 18:15

A Magyar Honvédségnek már közel két évtizede, egész pontosan 2005 óta van drónképessége, azonban az eszközök, illetve a szaktudás minősége az utóbbi időben rohamos fejlődésnek indult. Ennek egyik manifesztációja a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat által első alkalommal megrendezett országos drónverseny, melyet Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián bonyolítottak le, október 17-én.

„A jelenleg zajló fegyveres konfliktusok tapasztalatai mellett többek között a terroristaszervezetek újszerű működési mintázatai bebizonyítják, hogy a drónképességet erőteljesen fejleszteni kell. Ennek fényében a Honvéd Vezérkar főnöke előírta a drónkultúra meghonosítását, beleértve az eszközbeszerzéseket és a drónpilóták képzési rendszerének átalakítását is” – engedett betekintést a verseny megszervezésének hátterébe Lakó Zoltán alezredes, a KNBSZ Felderítő Csoportfőnökség Felderítő Osztály Felderítő Technikai-Támogató Alosztály vezetője.

A verseny egyik főszervezője hozzátette: a cél elsősorban annak felmérése, hogy a felderítő és csapásmérő feladatok végrehajtásához szükséges képességek és kiképzettség terén hol tart jelenleg a Magyar Honvédség állománya, illetve hozzájárul annak teszteléséhez is, hogy a már rendszeresített eszközök mely feladatokra alkalmasak leginkább.

20241017_Szentendre - Drón verseny_PAKO_-17

A honvédség szerződéses és tartalékos állományából összesen tizenöt csoport vállalta, hogy megméretteti tudását a négy állomásból álló versenyen. Mint azt Lakó alezredes kiemelte, a pályák kialakításakor nagy hangsúlyt fektettek a nemzetközi tapasztalatokra. Emiatt egyrészt az értékelésnél az egyetlen elméleti kérdéssor – mely többek között a légtérhasználati, meteorológiai, illetve technikai ismeretekre kérdez rá –, ugyanakkora mértékben nyom a latban, mint a három gyakorlati akadálypálya végrehajtása.

Utóbbiból a komplex művelet elnevezésű versenyszám a felderítőképességet tesztelte, hiszen a feladat során a műveleti területen elhelyezett fedezékekben lévő tárgyakat kellett beazonosítaniuk, illetve bizonyos adatokat megtalálniuk és jelenteniük a csapatoknak. A következő pályán a manuális irányításon volt a hangsúly, hiszen az akadályok közötti repülést kamera nélkül, a drónt csupán szabad szemmel követve kellett megvalósítaniuk. Végül az FPV (first-person-view) irányítás következett, mely során a drónkezelő csak kamerakép alapján tájékozódhatott.

20241017_Szentendre - Drón verseny_PÁ_feliratos

A versenyt Dominek Attila ezredes, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke nyitotta meg, hangsúlyozva: „ez egy verseny, így az a cél, hogy megmérettessenek. Azonban valójában mindannyian elsők, hiszen elsőkként vesznek részt ezen a versenyen, annak tanúbizonyságaként, hogy ezeket az eszközöket a honvédségben már magas szinten alkalmazzák.”

Mivel a honvédség drónpilótáinak száma folyamatosan növekszik – jelenleg az MH Altiszti Akadémián zajló kiképzésnek köszönhetően, melyet a jövőben ki szeretnének szervezni az alakulatokhoz – a hasonló tematikájú versenyek sokkal gyakoribbak, egyben egyre komplexebbek lesznek a jövőben. A feladatokban folyamatosan építenek majd az újabb és újabb hazai felhasználói, illetve nemzetközi tapasztalatokra.

Címkékdrónverseny