Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvéd Kadét Program – folytatódó sikertörténet

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Horváth Sztaniszláv és archív felvételek |  2024. október 17. 16:15

Október 17-én az ország egész területéről több százan – civilek és katonák – érkeztek Budapestre, a Honvéd Kadét Konferenciára. A résztvevők magas létszáma is alátámasztotta dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkárának kijelentését: „a Honvéd Kadét Program egy sikertörténet”. Honvédelmi nevelés csak társadalmi összefogással lehetséges – fogalmazott az eseményen Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese.

20241017nkekadetkonferencia_HSZ6

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Arénájában a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Sportszövetség képviselői mellett a kadétprogramban résztvevő tanintézmények pedagógusai és a társadalmi szervezetek vezetői foglaltak helyet.

„A 2018/19-es tanévben 54 partneriskolával, 1723 kadéttal indult meg a Honvéd Kadét Program, most 155 partneriskolánk van, és a kadétok száma megközelíti a 11 ezret. Mintegy háromszor több iskola és hatszor több kadét az indulás óta” – mutatott rá a program sikerére dr. Kutnyánszky Zsolt államtitkár.

20241017nkekadetkonferencia_HSZ13

Dr. Deli Gergely, a konferencia helyszínét biztosító Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora a kadétprogram kapcsán úgy fogalmazott, hogy annak működtetői és az egyetem szakemberei – saját területükön – egyazon célért tevékenykednek, értéket teremtenek és közvetítenek. A haza iránt elhivatott, szakmailag felkészült, a közjót szolgáló szakemberek képzése zajlik az NKE-n, ahová szép számmal és reményei szerint egyre többen jelentkeznek a honvéd kadétok soraiból.

Takács Attila altábornagy is az összefogás fontosságát emelte ki a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról szólva, melynek a kadétprogram szerves része.

20241017nkekadetkonferencia_HSZ8

„A Magyar Honvédség egymaga nem képes megoldani a honvédelmi nevelés kérdését” – közölte a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese, hozzátéve, szükség van példát mutató, a honvédelem ügyét támogató, a katonai hagyományokat ápoló állampolgárokra és társadalmi szervezetekre.

„A Honvédelmi Sportszövetség azért jött létre, hogy a sport erejével hatva a fiatalok gondolkodásmódjára, fejlesztve fizikai felkészültségüket igyekezzünk a honvédelem ügyét, a honvédelmi ismereteket bevinni az oktatásba” – mondta Takács altábornagy. A cél egy olyan új generációt nevelni, mely a nemzeti függetlenségéért hajlandó felelősséget vállalni és tenni is.

A Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese külön kiemelte a Kratochvil Károly Honvéd Középiskolát és Kollégiumot. A debreceni központú honvédiskolába tízszeres a túljelentkezés, a folyamatosan fejlődő hódmezővásárhelyi, szolnoki és nyíregyházi tagintézményei a közeljövőben az önállósodás útjára lépnek. Ez is bizonyítja, hogy a társadalom elismeri a Magyar Honvédség által képviselt értékeket.

kadétok_1

A Honvéd Kadét Konferencián elhangzott előadásokból kirajzolódott, hogy miképp érnek össze a honvédelem és haderőfejlesztés területei egy nagy egészet képezve. A Honvéd Kadét Program fontos szerepet tölt be a hazafias nevelés, a honvédelmi oktatás és védelmi ipari szakképzés, a katonai pályaválasztás és a tartalékos rendszer fejlesztése területén is.

Dr. Simicskó István, a rendezvényt szervező Honvédelmi Sportszövetség elnöke előadásában hangsúlyozta: a kadétképzés erősíti Magyarország biztonságát, hiszen a kadétok közel fele áll katonának. Elmondta, a szövetség legfontosabb célja a fiatalok megszólítása – például a roppant sikeres honvédelmi táborok, a népszerű ejtőernyős, pilóta, búvár és drónkezelői képzések révén –, mert fel kell ismerni a világban zajló változásokat és azokra megfelelő válaszokat kell találni, utat és példát mutatva a jövő generációjának.

20241017nkekadetkonferencia_HSZ11

A konferencia első részét záró előadásában dr. Kutnyánszky Zsolt, a HM védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára a közeljövő terveiről beszélt. A Honvédelmi Minisztérium honvédelmi nevelési és oktatási stratégiájával az általános iskolákban (Hadapród Program), a középfokú tanintézményekben (Honvéd Kadét Program + Honvédelem tantárgy oktatása) és a felsőoktatásban (Mészáros Lázár-ösztöndíj) tanulókat egyaránt szeretnék elérni, de a legnagyobb figyelem most a 14-19 éves korosztályra összpontosul. A 2024/25-ös tanévben 140 iskolában 125 katonaoktató közel 15 ezer fiatalnak tanítja a Honvédelem tantárgyat.

kadétok_RT_1

„A kormányzat elképzelése az, hogy 2030-ig felmenő rendszerben Magyarország lehetőleg valamennyi középfokú oktatási intézményében bevezetésre kerüljön a Honvédelem tantárgy” – jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Honvéd Kadét Programban résztvevő iskolákkal kapcsolatban elhangzott, hogy azok számának növelése után a következő időszakban a program további színvonalának emelése az elsődleges cél. Hamarosan bevezetik a Honvéd Kadét Program minőségbiztosítási rendszerét. Ezenkívül szeretnének a kadétiskolák közötti tapasztalatcserének is szervezett kereteket biztosítani.

A konferencia – melyen mások mellett a Honvédelmi Sportszövetség vezetéséből részt vettek Bozó Tibor nyugállományú altábornagy, elnöki tanácsadó, dr. Nébald György és Lőrincz Tamás olimpiai bajnok alelnökök – az előadások után szekcióülésekkel zárult.