Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten ülésezett az EU Katonai Bizottsága

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Hungarian EU Presidency |  2024. október 17. 14:30

Október 14-15-én tartotta az Európai Unió Katonai Bizottsága (EUMC) vezérkarfőnöki szintű ülését Budapesten, amelyet 16-án a Brave Warrior 24 EU gyakorlat közös megtekintése követett. Az ülésen az EU huszonhat nemzetének vezérkar főnökei tanácskoztak, és több nyugat-balkáni partnerország vezérkar főnöke is részt vett az eseményen. Az EUMC budapesti, a Várkert Bazárban tartott ülése mindössze a második, amelyet Brüsszelen kívül rendeztek.

20241015_EU_Katonai_Bizottsága_ülés (3)

Az érintett stratégiai kérdések között szerepeltek az EU haditengerészeti katonai műveletei az Indiai-óceán észak-nyugati részén, szó volt a gyorsreagálású hadtestekről, az Ukrajnának nyújtott támogatásról és a nyugat-balkáni országok részvételéről a közös biztonság- és védelempolitikában.

A magyar EU-elnökség keretében lezajlott esemény kapcsán dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte: „Magyarország elkötelezett az Európai Unió katonai műveletei iránt, és tovább kívánja erősíteni az EU katonai szerepét, különös tekintettel a közös katonai erő kiépítésére a külső fenyegetésekkel szemben. Közös célunk, hogy az unió vezető szerepet játsszon saját biztonsága ellátásában”.

A hivatalos programon túl az ülés résztvevői ismerkedtek Budapesttel és látogatást tettek az Országházban is.

Kapcsolódó cikkek