Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egységes európai fellépés kritikus fontosságú

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Pintér Ákos |  2024. október 16. 7:25

Magyarország mélyen elkötelezett az európai katonai együttműködés mellett – közölte dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke az Európai Unió Katonai Bizottsága vezérkarfőnöki szintű kihelyezett, budapest ülésének második napján, október 15-én, kedden.

20241015_Várkert bazár - Sajt.táj_PAKO_-4

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes a hazai sajtónak a tanácskozás helyszínén, a budapesti Várkert Bazárban rendezett tájékoztatón leszögezte: a katonadiplomáciai csúcs, amelyen a résztvevő nemzetek képviselői alapvetően az Európai Unió független katonai képességeinek megerősítését vitatják meg, rávilágít az egységes európai fellépés kritikus fontosságára. „Ez az esemény különleges jelentőséggel bír – nemcsak azért, mert Magyarország EU-elnöksége alatt kerül rá sor, vagy mert idén ünnepeljük hazánk uniós csatlakozásának 20. évfordulóját, hanem azért is, mert az Európai Unió Katonai Bizottsága másodszor tart ilyen szintű hivatalos találkozót Brüsszelen kívül, ennek pedig Magyarország ad otthont” – fogalmazott.

20241015_Várkert bazár - Sajt.táj_PAKO_-12

A Honvéd Vezérkar főnöke emlékeztetett: nemcsak az Európai Unió huszonhét tagállamának, hanem a nyugat-balkáni partnernemzeteinek vezérkar főnökei is részt vesznek a tanácskozáson. „Elnökségünk alatt az egyik legfontosabb védelempolitikai célkitűzésünk az Európai Unió védelmi- és válságkezelési képességének megerősítése. Olyan időket élünk, amelyeket egyre nagyobb biztonsági kihívások jellemeznek, ezért alapvető fontosságú az EU ellenálló és műveleti képességeinek megerősítése” – húzta alá a katonai vezető, aki szólt arról: a Brave Warrior 24  EU többnemzeti hadgyakorlat és az Európai Unió jövő évi, MILEX 25 elnevezésű katonai gyakorlata kulcsfontosságú szerepet játszik majd az európai katonai fejlődésben, a közös képességek megszilárdításában, valamint az EU technológiai és ipari védelmi bázisának megerősítésében.

„Mindannyian azt szeretnénk, hogy az Európai Unió vezető szerepet vállaljon a saját biztonságának garantálásában” – jelentette ki dr. Böröndi Gábor. A vezérezredes kiemelte: az új fegyverrendszerek bevezetése és képességeink bővítése elengedhetetlen a változó biztonsági fenyegetésekkel szembeni fellépéshez.

20241015_Várkert bazár - Sajt.táj_PAKO_-3

Robert Brieger osztrák vezérezredes, az Európai Unió Katonai Bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a fegyvernyugvás állapota csupán közös erőfeszítésekkel érhető el. „A béke csapatmunka, és mi elkötelezettek vagyunk abban, hogy a kihívásokat közösen vitassuk meg és kezeljük” – magyarázta.

Ma a huszonhét uniós tagállam és öt nyugat-balkáni ország vezérkari főnökei olyan stratégiai jelentőségű témákról folytattak megbeszéléseket, mint az EU tengeri műveletei az Indiai-óceán északnyugati részén, az EU katonai ambícióinak teljesítése a képességhiányok enyhítése révén, az uniós gyorstelepítésű kapacitás teljes műveleti képességének elérése, Ukrajna támogatása az orosz-ukrán háborúban vagy a Nyugat-Balkán változó biztonságpolitikai helyzete – ismertette a 2001-ben alapított Katonai Bizottság jövő májusban leköszönő vezetője, aki úgy tartja: az együttműködés, a konszenzus és a megfeszített munka hiteles biztonságpolitikai szereplővé teszi az Európai Uniót.

Kapcsolódó cikkek