Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célba vettük az európai védelmi ipari bázis megszilárdítását

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Füzes Judith, Pintér Ákos, Schöff Gergely |  2024. október 16. 19:20

A változó biztonsági környezet új kihívások elé állít bennünket, így elengedhetetlennek ítéljük a katonai fejlesztést és az új fegyverrendszerek telepítését. Magyarország határozottan kiáll az európai védelmi ipari bázis megerősítése mellett, hogy ezeknek az igényeknek megfeleljen – fogalmazott dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a Brave Warrior 24 EU többnemzeti hadgyakorlaton, az MH Központi Gyakorló- és Lőtéren, október 16-án, szerdán.

„Ez a gyakorlat nem csupán egy kiképzési esemény, hanem egy kritikus lépés a közös védelmi képességek fejlesztése és a jövőbeli válságkezelési műveletek megkönnyítése terén. Többnemzeti gyakorlatunk célja a béke és a stabilitás előmozdítása volt, miközben közös értékeinket védtük, és a nem harcoló személyek evakuációja (NEO) során az első bevetési erők képességeinek javítására összpontosítottunk” – fogalmazott a Honvéd Vezérkar főnöke, miután a Magyar Honvédség új, a haderőfejlesztési program keretében beszerzett modern haditechnikai eszközeinek statikus és dinamikus bemutatója után huszonhat EU-tagország és több partnernemzet vezérkarfőnökével együtt megtekintette a Brave Warrior 24 EU hadgyakorlatot.

20241016_Öskü - Brave Warrior_PAKO_ (33 of 32)

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes emlékeztetett: az európai uniós tagállamok katonai egységeinek és képességeinek bevonásával végrehajtott komplex gyakorlat a taktikai tervezésre és a levegő-szárazföldi integrációra helyezte a hangsúlyt. A művelet legfőbb célkitűzései közé tartozott az említett műveletek tervezése, koordinálása és végrehajtása, a multinacionális egységek képzése, valamint a 2025-ös Európai Uniós Harccsoporthoz rendelt EUBG25 magyar könnyűgyalogos század értékelése. Mint elmondta, az uniós polgárok biztonságának garantálása és gazdasági versenyképességünk megerősítése érdekében közösen kell válaszolnunk a biztonsági kihívásokra. „A jelenlegi biztonsági helyzet összehangolt erőfeszítéseket igényel” – húzta alá.

Robert Brieger osztrák vezérezredes, az Európai Unió Katonai Bizottságának (EUKB) elnöke az eseményt követő sajtótájékoztatón köszönetet mondott a Magyar Honvédségnek a precíz, látványos hadgyakorlati mozzanat sikeres demonstrálásáért. „A hadgyakorlat által bemutatott erőfeszítés megerősíti közös elkötelezettségünket Európa békéjének és biztonságának biztosítása érdekében” – fogalmazott a katonai vezető, aki hozzátette: a gyakorlat és a megszerzett rutin határozottan támogatja a készségeket, és gördülékenyebbé teszi az operatív eljárások végrehajtását. „A közös kötelezettségvállalás megmutatja az Európai Unió fegyveres erőiben rejlő potenciált” – összegezte.

20241016_Öskü - Brave Warrior_PAKO_ (32 of 32)

Az EUKB hivatalos, kihelyezett budapesti ülését hétfőn és kedden tartották a fővárosi Várkert Bazárban. Az Európai Unió Tanácsa 2001-ben hozta létre a katonai testületet, amely a huszonhét uniós tagállam vezérkarfőnökeiből áll, akiket többnyire a nemzetek katonai képviselői reprezentálnak a Katonai Bizottság heti rendszerességű ülésein. A katonai bizottság az EU-tagállamok közötti katonai konzultáció és együttműködés fóruma az Európai Külügyi Szolgálat által irányított konfliktusmegelőzés és válságkezelés területén. Az EUKB irányítja az unió összes katonai tevékenységét, különösen a közös biztonság- és védelempolitika keretében végrehajtott katonai missziókat és műveleteket, valamint a katonai képességek fejlesztését.

A szervezet félévente ülésezik a vezérkarfőnökök szintjén, a mostani volt az első budapesti üléssorozat. Ezen rendhagyó módon nemcsak huszonhat EU-tagállam, hanem több nyugat-balkáni partnernemzet vezérkarfőnökei is részt vettek.

20241015_Brave_Warrior_2024_foproba_napi_valogatas_SG_feliratos1

A Brave Warrior 24 EU komplex hadgyakorlat egésze a terepgyakorlatokra és az integrációs kiképzésre összpontosított: éleslövészet, technikák és eljárások gyakorlása, a magyar század átfogó értékelése állt középpontban. A mai dinamikus bemutatón a magyar egységek mellett horvát, román, szlovák és szlovén katonák vettek részt, olyan eszközök bevonásával, mint a a Mistral légvédelmi fegyverrendszer, a Skylark felderítő drón vagy a Gidrán többcélú páncélozott jármű. Statikus bemutató keretében tekinthették meg a vendégek a Magyar Honvédség legmodernebb eszközeit, többek között a Leopard 2A7HU harckocsit, a Lynx KV-41 páncélozott szállító harcjárművet, a PZH2000 önjáró löveget és számos más technikát. A gyakorlat közös jellegét két JAS 39 Gripen vadászgép és a Magyar Légierő újonnan beszerzett H145 és H225 szállító helikopterei, illetve a bolgár, a magyar és a szlovák nemzet alkotta Nemzetközi Különleges Műveleti Légi Osztag biztosította.

Teljes megelégedettség

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes a helyszínen portálunknak arról beszélt, hogy katonailag jól megtervezettnek, alaposan megszervezettnek, a bonyolult légi és szárazföldi kihívásokra megfelelő válaszokat adónak ítéli a Magyar Honvédség az Európai Unió tagállamainak hazánkban állomásozó egységeivel közösen végrehajtott hadgyakorlati elemét. „Azt tekintettük meg, hogy miként készültek fel a katonák a civil személyek kimenekítésére, hogy tudják ezt biztosítani, hogy tudnak az idegen nemzetek együtt dolgozni annak érdekében, hogy az Európai Uniónak hiteles katonai ereje legyen. A felsoroltak mellett a mai nap azt hivatott bizonyítani, hogy elérhetőek a Stratégiai Iránytű elnevezésű irányelvekben megfogalmazott célok: a hiteles haderő kialakítása, az ötezer főből álló gyorsreagálású erő felállítása, valamint az európai harccsoportok felkészítése” – összegezte.

20241016_Öskü - Brave Warrior_PAKO_ (29 of 32)

A Honvéd Vezérkar főnöke elmondta: a magyar haderő részt vesz minden európai uniós harccsoportban, jelenleg a V4-es, lengyel vezetésűben is. „Az Európai Uniónak vannak a társulás határain belül is feladatai, de közös műveletet folytat a NATO-val együtt is: a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea műveletnek jelenleg magyar parancsnoka van dr. Sticz László vezérőrnagy személyében” – emlékeztetett, kiemelve: az Európai Unió Katonai Bizottságát lenyűgözte a magyar haderőfejlesztés mértéke, és az új kiképzési rendszer eredményes meghonosítása.

Kapcsolódó cikkek