Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Esküt tettek Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2024. október 16. 18:20

„Nagy öröm látni önöket így katonai alakzatban, egyenruhában, fegyverrel a mellkasukon, a katonai élet első és egyik legfontosabb mérföldkövénél, az alapkiképzésük végét jelentő eskütételük napján, ahogy így együtt állnak. A 10 hetes alapkiképzés, amit végrehajtottak, mind fizikálisan, mind mentálisan kemény, embert próbáló kihívás volt, amelyet önök sikerrel teljesítettek” – fogalmazott a Lynx alapkiképzési programban résztvevő ötvenhat fős állomány ünnepi eskütételén Molnár Zsolt dandártábornok, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélosdandár parancsnoka, október 16-án.

Molnár Zsolt dandártábornok ünnepi beszédében hangsúlyozta, az ötvenhat fős század a tízhetes kiképzés során rendkívüli fizikai fejlődésen ment keresztül, a testnevelési foglalkozásoknak köszönhetően.

A dandártábornok emlékeztetett, a kiképzés során nemvárt feladatokat is megoldottak, ugyanis a kiképzést megszakítva az árvízi védekezésben készenléti feladatot vállaltak, ugrásra készen várták az éles bevetést.

A tízhetes alapkiképzés sikere nemcsak a kiképzendő állományon múlt, hiszen tettre kész, elhivatott kiképzők nélkül nem tudták volna ilyen szinten elsajátítani az alapvető katonai ismereteket.

w2024.10.16.lynx pilot program3 eskutetel hodmezovasarhely (2)

„Ők azok, akik nem csupán a katonai élet alapjaira tanították és készítették fel az előttünk állókat, hanem ezek a tapasztalt katonák azok, akikkel a kiképzendő állomány először találkozott bevonulása után. Emiatt elengedhetetlen, hogy elhivatott, példamutató és felkészült szakemberek alkossák ezt a csapatot. Az ő áldozatos és kemény munkájuk nélkül ma nem köszönthetném új katonáinkat” – méltatta a kiképzők érdemeit a parancsnok.

Az ünnepi beszéd után a kiemelkedő teljesítményt nyújtó kiképzők elismerő oklevelet vehettek át, majd a díszmenetet követően a hozzátartozók elkészíthették a már esküt tett katonákkal az első egyenruhás képeket.