Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: megegyezés született a svédekkel a Gripen vadászgép közös fejlesztéséről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Rácz Tünde és archív |  2024. október 16. 19:40

Történelminek is nevezhető megegyezés születetett a svéd védelmi miniszterrel a Gripen vadászgép közös fejlesztéséről – jelentette be a honvédelmi miniszter szerdán a Facebook-oldalán közzétett videójában.

TOT_8257

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta: Gripenjeink a magyar légierő ikonikus harcászati, többfunkciós repülőgépei, amelyek Svédországból érkeznek, és meghatározó erejét jelentik a magyar véderőnek.

„A mai nap a svéd védelmi miniszterrel tárgyaltunk Stockholmban, és egy történelminek is nevezhető megegyezést írtunk alá, amelynek keretében közösen együtt fogunk dolgozni a Gripen fejlesztésén, és számos egyéb fontos kétoldalú kérdésen” – fogalmazott.

TUN_9901

A miniszter kiemelte: a svéd-magyar kapcsolatok, különösen Svédország NATO-csatlakozása óta, stratégiai szintre emelkedtek.

„Fontos kérdésekben egyetértünk, de néhány nagyon fontos kérdésben eltér a véleményünk. Magyarország Ukrajna tekintetében a béke pártján áll” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hangsúlyozva: az egyetlen megoldást a diplomáciában látjuk, nem a harc folytatásában, hanem tűzszünetben, béketárgyalásokban. Ebben különbség van, eltér a véleményünk, de ennek ellenére egy értékes és őszinte beszélgetésen vagyunk túl - közölte a politikus.

CímkékGripen