Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország a légterek őrzője

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-oldal |  2024. október 17. 14:10

Magyarországnak, mint a NATO elkötelezett tagjának, alapvető érdeke a szoros stratégiai, védelmi együttműködés a Saabbal. A svéd vállalattal folytatott tárgyalásoknak köszönhetően a meglévő haditechnikai együttműködésen túl katonai képességeink közös fejlesztése is erősíti mindkét ország biztonságát – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

gripen

„Célunk, hogy a Saabbal ne kizárólag Gripen alkalmazóként, hanem kutatás-fejlesztési együttműködőként is hosszútávú és eredményes kapcsolatunk legyen” – mondta a vállalat linköpingi gyárában, ahol bemutatták a Saab legújabb technológiai fejlesztéseit.

A honvédelmi miniszter szándéknyilatkozatot írt alá Micael Johanssonnal, a SAAB vezérigazgatójával. Ennek értelmében egy kiterjedt, a mostaninál szorosabb együttműködés jön létre hazánk és a svéd vállalat között.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: „Örömünkre szolgál, hogy a Saab magyarországi bázissal repülőipari fejlesztőintézetet tervez létrehozni, amely a VIKI-vel, a Védelmi Innovációs Kutatóintézettel megkezdett munkát folytatva a virtuális valóság, a mesterséges intelligencia, a 3D-s nyomtatás és az új anyagtechnológia területére kíván fókuszálni.” Hozzátette: az együttműködés elmélyítése kiemelt védelmi innovációs lehetőségeket biztosíthat a hazai kkv-k és védelmi innovációs vállalatok számára.

1saab

Hangsúlyozta, hogy hazánk a svéd Saabot kulcsfontosságú partnernek tekinti a Magyar Honvédség modernizációs programjában. Emlékeztett arra, hogy csaknem két évtizede védik Gripenek a magyar, több szomszéd ország (Szlovákia, Szlovénia, Horvátország), illetve háromévente a balti államok légterét is. 2025-ben negyedik alkalommal fogják a magyar Gripenek az utóbbi feladatot ellátni, jelentősen hozzájárulva a magyar emberek, valamint a NATO és az EU biztonságához – tette hozzá.

Csütörtökön délután újra Brüsszelben tárgyalunk, hogy a NATO védelmi miniszteri értekezletén képviseljük Magyarország érdekeit – tájékoztatott a miniszter.

Kapcsolódó cikkek