Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első koszovói napok

Szöveg: Dr. Láda Mónika főhadnagy |  2010. augusztus 12. 13:10

Megkezdte balkáni misszióját a MH KFOR Kontingens harmadik váltása. A most kiutazott állomány az elkövetkező fél évben Koszovóban, Peè/Pejë-ban, ketten pedig Pri¹tinában/Prishtine-ban teljesítenek majd szolgálatot. A legtöbben Hódmezővásárhelyről érkeztek, hiszen a kontingens zömét az MH 5/3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj adja.

Augusztus 10-én este a MALÉV Boeing 767-es repülőgépéről 141 katona szállt le Pri¹tinában/Prishtine-ban, akiket Cseklán István őrnagy, a jelenleg Koszovóban szolgáló magyar kontingens parancsnoka és beosztott állománya fogadott. A váltóállományból sokan szinte már otthon érzik magukat Koszovóban. Van, aki már hatodik alkalommal tér vissza a balkáni országba. Tapasztalataikkal nagyban hozzájárultak a felkészülés sikeréhez.

Cseklán őrnagy a pri¹tinai/prishtine-i repülőtéren röviden ismertette a Villaggio Italia nemzetközi katonai táborba való utazás rendjét és a másnapi napirendet. A műveleti területen töltött első napon a kontingensparancsnok meghatározta az állománynak a beosztások, anyagok és eszközök mielőbbi átadás-átvételét. Felhívta az állomány figyelmét a precíz feladat-végrehajtásra és kijelölte a leltárbizottságokat.

A két kontingens állományának most ez a legfontosabb feladata, hiszen augusztus 17-étől a MH KFOR Kontingens 3. váltása már teljes létszámmal van jelen a térségben. Ezzel egyidejűleg a jelenleg szolgálatban lévők egy része hazautazik. Az augusztus 23-i ünnepélyes átadás-átvétel után a váltó állomány felelősségi körzetébe Koszovó nyugati régiója tartozik.

 

 

Fotó: A szerző és Kátai Róbert százados