Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első tíz nap

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. október 7. 13:57

Október 1-től újra Magyarország a Kabuli Nemzetközi Repülőtér vezető nemzete. A közel nyolcvan fős törzstiszti csoport (KAIA TTCS II.) szeptember 21-én érkezett meg Kabulba, a Magyar Honvédség 2009 végén tett felajánlása értelmében.

A kabuli repülőtér Afganisztán középső régiójának legnagyobb civil-katonai légikikötője, amely a főváros és az ISAF parancsnokságának, illetve a központi régió személy- és áruszállításának fő bázisa. A repülőteret hat hónapos váltásokban a NATO tagországai irányítják 2004 óta.
Magyarország először 2008 októberétől 2009 márciusáig töltötte be ezt a szerepet.

A repteret irányító görög kontingens egy 10 napos átadás-átvételi periódust készített elő. Ennek első részében, a magyar katonák megismerkedhettek a legfontosabb területekkel, részfeladatokkal és munkakörökkel. A következő öt napban már önállóan dolgoztak, a partnerek segítő együttműködésével.
A repülőtér működtetése jól kidolgozott eljárási rend szerint történik, amely nagyban segítette a gördülékeny átmenetet.

A magyarok biztonsága és elhelyezése jól szervezett, köszönhetően annak az ötfős előőrsnek, amely a szeptember 15-i magyarországi kibocsátó ünnepség után azonnal indult Afganisztánba. Végleges szállásaikat október 1-jén foglalhatták el; a 2–3 fős szobák, a szűkös személyes tér ellenére is jelentős változást hoztak a 20 fős sátras elhelyezés után. Jó volt látni azt a sok szorgos férfiembert, rendfokozattól függetlenül, ahogy takarított, rendezkedett, otthonossá téve környezetét.