Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első túlélés

Szöveg: Mirgai Róbert |  2008. december 23. 22:25

Ismét a „harcmezőt” választották a pihenés helyett 2008. decemberében az I. Rákóczi György Gimnázium honvédelem szakos 11. és 12. évfolyamos tanulói, akik két-két napos túlélés gyakorlaton kaptak ízelítőt a felderítő élet megpróbáltatásaiból.

Mivel az érettségire történő felkészítést az MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj állományába tartozó instruktor csoport tartja, így nem meglepő, hogy helyszínül a festői szépségű Egert és környékét választották a gyakorlat végrehajtására. Nem figyelmen kívül hagyva ennek a területnek a nehézségeit sem, amelyeket bizony számos alkalommal megtapasztaltak a kalandvágyó hallgatók.

Tehát kikapcsolódásként a két nap alatt több mint, harminc kilométert gyalogoltak völgynek le, dombnak fel, építettek menedéket, áztak, fáztak, izzadtak, mint az igazi katonák.
Mivel a két „kirándulás" között egy hét kihagyás volt, így a második csapat már lelkileg felkészülten érkezhetett volna Egerbe, de kiképzőik kérésére az első csoport semmilyen információt nem adott át a viszontagságokról.

A túlélés során kiscsoportokra bontva megismerkedtek az alapfogalmakkal, valamint a tűzgyújtás, a menedéképítés, az élelemszerzés elméleti és gyakorlati sajátosságaival téli időszakban.
Továbbá elsajátíthatták a túlélés során esetlegesen bekövetkező sérülések (fagyás, égés, törés, szúrt és vágott sebek, ficam, zúzódás) ellátását szükség eszközök segítségével, úgy hogy azokat egymáson gyakorolhatták is.

1595882715
 

Kifejezetten a sebesültszállítási fogások gyakorlását élvezték a harminc százalékos emelkedőkön, majd az ugyanilyen meredek lejtőkön.
A foglalkozások csúcspontjaként megtapasztalhatták annak szépségeit, hogy milyen érzés minimális vízzel és élelemmel, könnyített menetfelszereléssel, felderítő katonák vezetésével menetelni hegyi terepen.

Természetesen a foglalkozások során a felkészítést végzők fokozott figyelmet fordítottak a fiatalok testi és lelki épségére. Ennek tudható be az is, hogy az egri Toborzó és Érdekvédelmi Iroda épületében biztosították számukra a pihenési és tisztálkodási lehetőséget.

A kétnapos program végén mindenki (vagyis a felkészítők és a felkészítendők is) új élményekkel gazdagon térhettek haza. A gimnazisták belekóstolhattak a nem mindennapi katonaélet rejtelemeibe. A felderítők pedig, kivételesen nem saját katonáikat, hanem elszánt diákokat vezettek a gyakorlótereken.

1595882715