Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ember nélküli hajóké a jövő?

Szöveg: Háború Művészete |  2008. szeptember 26. 7:59

Az amerikai haditengerészet (US Navy) forradalmi újítással rukkolt elő, hiszen kifejlesztett egy új USV (Unmanned Surface Vessel) vízi járművet, ami ember nélkül is képes ellátni feladatait.

A megközelítőleg 12 méter hosszúságú hajó vízkiszorítása 8.5 tonna, továbbá 2.5 tonnányi elektronikus felszerelés és egyéb eszközök elszállítására képes. Maximális sebessége 63 km/óra, a vízen pedig körülbelül 24 órát képes eltölteni.

Az új hajót, ami hivatalosan az ASWUSV (Anti-Submarine Warfare Unmanned Surface Vehicle) nevet kapta, a haditengerészet új LCS hadihajói fogják alkalmazni.

Az ASWUSW fel van szerelve GPS-el és komputerizált navigációs rendszerrel, ami alapját képezi a tengeralattjárók felkutatásának.

A távirányítással működő hajót az irányítók olyan területre irányíthatják, ahol tengeralattjárót észleltek a helikopterekről vagy repülőgépekről ledobott hangbóják. Egy LCS két ASWUSW elszállítására képes, de közvetlenül a parti állomásokról is üzemeltethető. Az első darabokat 3 éven belül kívánják üzembe állítani a Perzsa-öbölben, ahol hatékonyan vethetőek majd be az iráni tengeralattjárók ellen.

Kamerái és radarjai segítségével pedig képes elkerülni a többi hajóval való ütközést.

Az új, ember nélküli vízi járművet egy korábbi konstrukció – a Spartan Scout – alapján fejlesztették ki, ami egy 2 tonna vízkiszorítású, majd 7 méter hosszúságú hajó, gépfegyverrel és szenzorokkal felszerelve. Főként felderítő és biztonsági feladatok ellátására alkalmazták, továbbá alakítható a különböző típusú bevetések szerint.

Az ASWUSW-vel szemben a Scout 48 órát is képes a vízen tartózkodni, korszerű navigációs rendszerének köszönhetően pedig igen jó szolgálatot tett a Perzsa-öbölben 2003-ban.

Az amerikai haditengerészet nagy reményeket fűz az újonnan kifejlesztett ASWUSW-hez, ami iránt számos ország, például Franciaország is érdeklődik.