Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az emberiség kincse

Szöveg: Juhász László százados |  2010. november 20. 8:21

Az ivóvíz színtelen, szagtalan folyadék, az ember egyetlen olyan tápláléka, mely semmi mással nem pótolható. Előállítása, megőrzése éppen ezért létszükséglet. Ennek biztosításáról bizonyítottak a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred víztisztító század katonái.

2010. november 16-17-én nemzeti CREVAL ellenőrzés formájában kellett számot adniuk tudásukról, felkészültségükről egy esetleges műveleti területen történő alkalmazás esetén.
A 2002. évi prágai NATO csúcstalálkozó képesség felajánlásaként, a műszaki ezred víztisztító százada 2008. január 01-től tesz eleget a követelményeknek, melynek keretén belül képesnek kell legyen napi 800 m3 ivóvíz előállítására egy esetleges alkalmazás esetén. Ennek vizsgálata céljából került sor CREVAL ellenőrzés lefolytatására az alegységnél.

A CREVAL a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt, zászlóaljszintű szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszere. Az ellenőrzést az MH Összhaderőnemi Parancsnokság állományából kijelölt szakmai bizottság végezte Atkári Győző alezredes vezetésével.
A felkészültség vizsgálata a század parancsnokának, Kállai Ernő századosnak szóbeli jelentésével kezdődött. Angol nyelven adott tájékoztatást az alegység helyzetéről, egy esetleges alkalmazás során történő tevékenységek folyamatáról. Ezt követően az alakulótéren a felsorakozott személyi állomány létszámát, felkészültségét, irataikat, felszereléseiket vizsgálta meg a bizottság. Majd a század okmányait részletesen ellenőrizték a szakterületek képviselői.

Fiktív helyzet alapján bevetésre került a század meghatározott műveleti területen, mely során a valós feladat végrehajtást mutatták be az ellenőröknek. A körletfoglalást követően végrehajtásra került a tábor valós biztosítása a tatai 25. Klapka György Lövészdandár egy szakasza által.

A víztisztító század technikai eszközei kitelepültek és elkezdték a víztisztítási feladat végrehajtását. A szikrázó napsütésben a „nyakig érő" sár csak nehezítette a katonák tevékenységét, akiket folyamatosan értek a különböző bejátszott incidensek. A jól védett ellenőrző-áteresztő pont igazolta az alegység közelbiztosításának hatékonyságát. Közben ellenséges támadás érte a tábort. Gázriadó! – hallatszott a vezényszó. A katonák rutinos mozdulattal vették fel a gázálarcokat, és foglalták el a védelmi pozíciókat a víztisztító berendezések körül, ahol megállás nélkül folytatódott tovább a munka. A közlések folyamatosan érkeztek az eseményekről, melyek kapcsán a híradó, logisztikai, egészségügyi szakszemélyzet végezte a szükséges tevékenységeket.
Fáradtságos kiképzési és felkészülési folyamat ért véget az ellenőrzés végrehajtásával.

A bizottság értékelte a látottakat, mely szerint a Víztisztító század a feladat végrehajtás alapján harckész. A feltárt hiányosságok alapján vannak olyan ellátási területek (erőforrás, vegyszerek, híradó-informatikai ellátás), amelyek nem biztosítottak, és nem az alegységtől függenek. Ezek megszüntetése a századtól kívülálló szervek tevékenységét igénylik, melyhez távlati lebiztosítási feladatok szükségesek. Ebből kifolyólag az összesített műveleti képesség értékelése nem harckész. „Az alegység azonban a szakmai tevékenységét becsülettel elvégezte, az előírt követelményeknek eleget tett. A feladat végrehajtáshoz így kell hozzáállni" – mondta zárszavában Atkári Győző alezredes, a CREVAL ellenőrző csoport vezetője.

Fotó: a szerző felvételei