Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kivonultak Koszovóból a szlovákok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 20. 10:05

Szlovákia befejezte tevékenységét a NATO koszovói missziójában (KFOR). Az utolsó szlovák katona kedden hagyta el Koszovót – közölte a szlovák védelmi tárca pénteken. A szlovák katonák a NATO-erők keretében 1999 óta láttak el szolgálatot Koszovóban, amelynek függetlenségét a pozsonyi kormány egyébként nem ismeri el.

“Már húsz hónappal ezelőtt bejelentettük, hogy kivonjuk egységeinket Koszovóból. Katonáink ottani feladataikat kitűnően oldották meg. Mindenkinek köszönet érte" – nyilatkozta újságíróknak Lubomír Galko szlovák védelmi miniszter. Hozzátette: soha nem fogja elfelejteni azokat a szlovák katonákat, akiknek repülőgépe Koszovóból visszatérőben a magyarországi Hejce község mellett zuhant le. A repülőszerencsétlenségnek 42 áldozata volt.

A szlovák katonák a NATO-erők keretében 1999 óta láttak el szolgálatot Koszovóban, amelynek függetlenségét a pozsonyi kormány egyébként nem ismeri el. A csapatkivonási döntés egyik indoka éppen az, hogy alig van értelme a szlovák katonák küldetésének, mert amúgy sem hajtanak végre semmiféle olyan feladatot, amely támogatja Koszovó államiságát. A koszovói szlovák egységnek 140 katonája volt.

A védelmi minisztérium közlése szerint a misszió felszámolása lehetővé teszi erősítés küldését Afganisztánba, ahol jelenleg 300 szlovák katona szolgál a nemzetközi erők (ISAF) kötelékében.

“A jövőben kevesebb misszióban veszünk részt. Kiemelt feladatnak tekintjük az afganisztáni ISAF missziót" – szögezte le Galko.