Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az emlékezés napja Pákozdon

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. március 11. 20:07

A tizedik; katonahőseink előtt tisztelgő kegyeleti emlékfutáson részt vevők beérkezésével indult a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely tavaszköszöntő ünnepsége, március 11-én. A rendezvény egyben megemlékezés is volt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175.; és hazánk NATO csatlakozásának 24. évfordulója alkalmából.

„Azt gondolom, hogy az emlékezés önmagában nem elég. Az emlékezés csak akkor épít minket, hogyha jól emlékezünk, tanulva a múlt eseményeiből, hibáiból és dicsőségeiből is, beépítve azokat önmagunkba és életünkbe” – fogalmazott köszöntőjében Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes. Hozzátette, hogy ez az építkezés figyelhető meg a 175 éves múlttal rendelkező Magyar Honvédség esetében is, a haza védelmekor ugyanis elsősorban magunkra kell tudnunk számítani.

„A Magyar Honvédség építése erős költségvetési lábakon áll” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes, kiemelve, hogy hazánk a GDP két százalékának a haderőfejlesztésre fordításával már idén teljesíti a NATO felé tett kötelezettségvállalását. „Mitől erős még egy hadsereg? Eger várának ostroma óta tudjuk és valljuk, hogy a vár ereje nemcsak a kövek erejében van, hanem a védők lelkének erejében is. Jól képzett, bátor, hazájukat szerető, elkötelezett fiatalokra van szükség” – húzta alá Vargha Tamás.

06_HSZ5418

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének tiszteletbeli elnöke köszöntőbeszédében a Katonai Emlékpark egyik fő feladatának a honvédség és társadalom, illetve a katonai és a civil élet közelebb hozását határozta meg. „Az emlékpark a hősök mellett a tragédiákra, az emberi sorsokra is felhívja a figyelmet és arra is, hogy miért fontos a béke, annak megőrzése pedig miért kulcskérdés” – szögezte le.

Dr. Görög István, az emlékpark ügyvezetője, a Katonai Emlékpark kialakításában és működtetésében játszott jelentős szerepéért emléktárgyat adományozott - mások mellett - Vargha Tamásnak, illetve Cser-Palkovics Andrásnak.

A rendezvény Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítő Csoportfőnökség csoportfőnöke a NATO KFOR-missziójában ellátott parancsnoki beosztását idéző emléktárgyaiból álló kiállítás megnyitásával zárult.

17_HSZ5868

„24 évvel a NATO csatlakozás után egy magyar tábornok olyan beosztásba került, amelyről korábban nem is álmodoztunk. Kajári Ferenc vezérőrnagy több, mint négyezer katona parancsnokaként óvta és védte azt a törékeny békét, ami Koszovóban kialakult” – hangsúlyozta Sándor Zsolt altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese.

„Huszonnyolc nemzet vesz részt ebben a feladatban. Ez a tény huszonnyolc féle elgondolást, történelmi hagyományt és mentalitást jelent. Mindezt úgy kellett összefogni, hogy a művelet egy irányba haladjon és mindenki ugyanazt értse KFOR alatt. Kajári tábornok úr felkészültségével, diplomáciai érzékével, rugalmasságával és bölcsességével rendkívül jól megfelelt ennek a feladatnak” – nyitotta meg méltató szavaival a kiállítást az altábornagy.