Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ BT megfenyegette a Mali északi részét elfoglaló iszlamistákat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 6. 18:56

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa büntetőintézkedésekkel fenyegette meg július 5-ei, csütörtöki ülésén a Mali északi részét elfoglaló iszlamista lázadókat, elítélte a timbuktui mauzóleumok lerombolását, de határozatában nem engedélyezett katonai beavatkozást az országrészben.

A BT ezenkívül figyelmeztetett, hogy romlik a humanitárius helyzet, és hogy egyre gyakrabban fordul elő terroristák általi túszejtés a tengerparttal nem rendelkező nyugat-afrikai országban. Követelte, hogy állítsák helyre az alkotmányos rendet, és hogy vessenek véget az ellenségeskedésnek, amely a márciusi katonai hatalomátvétel óta tart.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges iszlamista, valamint tuareg lázadócsoportok ezt a katonai puccsot használták ki arra, hogy uralmuk alá vonják az ország északi részét.

A BT nem tette lehetővé, amit az illetékes regionális szervezet, a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) és az Afrikai Unió követelt, hogy bevethessenek egy 3200 fős katonai kontingenst az iszlamisták ellen.

A katonai beavatkozás elutasítása ellenére Kadre Desiré Ouedraogo, az ECOWAS elnöke elégedetten nyilatkozott a határozatról, és kifejezte reményét, hogy a BT később teljesíti követelésüket.

A bamakói átmeneti kormány is elutasítja katonai erő bevetését, pedig a parlament szerdán követelte: vessék be az ország hadseregét az iszlamisták ellen, és felszólította az egész mali népet, hogy álljon ellen a megszállóknak. Helyre kell állítani Mali területi integritását – szögezte le a bamakói nemzetgyűlés.

Közben az északi városokat – főleg Gaót – teljes ivóvízhiány fenyegeti, mert vészesen kevés van az ivóvizet előállító szűrőberendezések működéséhez szükséges üzemanyagból és szűrőbetétből – közölte az AFP-vel csütörtökön több egybehangzó forrás. A lakosok az akadozó ivóvíz-szolgáltatás mellett kútvizet is kénytelenek használni.

Ezzel feltehetőleg összefüggésben van, hogy Gaóban kolera terjed. Hétfő óta két halálesetről számoltak be humanitárius szervezetek.

CímkékENSZ