Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új NATO szervezet a bázisrepülőtéren

Szöveg: Soproniné Szabó Éva zászlós |  2012. július 6. 17:50

Az MH Pápa Bázisrepülőtéren július 6-án, pénteken megtartott ünnepségen jelentették be a NATO Airlift Management Agency (NAMA) szervezeti átalakítását. Az újonnan létrejött szervezet három különböző logisztikai és támogató tevékenységet végző ügynökségből áll.

1595938307
2010. novemberében a NATO tagállamok kormány- és államfői a lisszaboni csúcstalálkozón döntöttek a NATO ügynökségek funkcióinak és programjainak a megszilárdításáról, racionalizálásáról. Az új NATO Support Agencyt (NSPA) július 1-jén hozták létre majd egy nappal később beiktatási ünnepséget tartottak a luxemburgi Capellenben.

A meghívott vendégeket az MH Pápa Bázisrepülőtéren Szarvas László, a NAMA vezérigazgató-helyettese köszöntötte a csapatművelődési otthon színháztermében, majd Gunnar Borch, a NAMA vezérigazgatója beszédében elismerését fejezte ki mindazoknak, akik az elmúlt évek során kemény munkával sikeres eredményeket értek el a Strategic Airlift Capability (SAC) program megvalósításában.

Ezt követően a tizenkét nemzet lobogójával körülölelt zászlóparkban katonai tiszteletadással levonták a NAMA zászlaját és helyébe az új logóval díszített NSPA zászlót húzták fel magasba. Mike Lyden (képünkön), a NATO Support Agency(NSPA) vezérigazgatója méltatta az eddigi munkát és kijelentette: bizonyos abban, hogy az új ügynökség is sikeres történelmet fog majd írni. Kiemelte: mindent megtesz annak érdekében, hogy a közös célok eléréséhez erős és speciális képességekkel rendelkező csapatot vezethessen.

A vezérigazgató hangsúlyozta azt is, hogy a szövetséges és a partnernemzeteknek meg kell osztaniuk a felelősséget, és a leghatásosabb módon együtt kell működniük, meg kell szervezni az erőforrások legjobb használatát, mindamellett, hogy megőrzik a már létező képességeket és továbbfejlődnek.

1595938308

 Fotó: A szerző felvételei