Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ félti a civil lakosságot

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 24. 8:35

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Srí Lanka-i hadsereg és a tamil szeparatisták összecsapásainak a felfüggesztését szorgalmazta, hogy a civil lakosság elmenekülhessen a hadszíntérről.

“Az ENSZ sajnálatosnak tartja a harcok csapdájába esett lakosság növekvő veszteségeit. Nagy szükség lenne a konfliktus befejezésére további felesleges civil áldozatok nélkül" – mondta újságíróknak a főtitkár.

Az elmúlt hetekben Srí Lanka-i kormányerők nagy sikereket arattak a tamil szeparatisták elleni polgárháborúban, beszorították őket a sziget egy kis zugába, és azt remélik, hogy 25 év után hamarosan teljes győzelmet aratnak.

A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű szervezet hétfőn maga is tűzszünetet kért az ENSZ közvetítésével, de a kormányerők ezt elutasították.

Most alkalmatlan a tűzszünetet emlegetni – jelentette ki Shavendra Silva dandártábornok a frontvonalra engedett tudósítók előtt, és azt állította, hogy csak napok kérdése a harcok győzedelmes befejezése.

A tamil fegyveresek mintegy 60 négyzetkilométeres területre szorultak vissza a sziget északkeleti csücskében, Puthukudiyiruppu település térségében. A háborús övezet főparancsnoka szerint, ha nem lennének tekintettel a civilekre, akkor a “feladatuk" csak egy napot venne igénybe.

Segélyszervezetek szerint a térségben mintegy 200 ezer civil tartózkodik, a hadsereg szerint viszont csak 70 ezren vannak. A menekültek beszámolói szerint az LTTE erővel besorozza vagy élő pajzsként használja őket, a “tigrisek" viszont azt állítják, hogy a kormányerők tüzérsége válogatás nélkül lövi a lakosságot.

CímkékENSZ