Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megbukott Amerika Kuba-politikája

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 24. 8:38

Át kell gondolni az amerikai Kuba-politikát. A szigorú kereskedelmi embargóval nem sikerült előmozdítani a demokrácia ügyét a kommunista szigetországban – foglalt állást Richard Lugar republikánus szenátor.

“Be kell ismerjük jelenlegi politikánk hatástalanságát, és olyan módon kell kezelni a kubai rezsimet, amely erősíti az amerikai érdekeket" – fogalmazott az indianai szenátor, aki az egyik legtekintélyesebb külpolitikai szakértő a kongresszus felsőházában, a külügyi bizottság rangidős ellenzéki tagja.

Lugar véleménye erősíti azt a több demokrata és republikánus politikus által is hangoztatott nézetet, hogy Raúl Castro hatalomra kerülésének köszönhetően lehetőség nyílik az amerikai-kubai kapcsolatok javítására.

Barack Obama elnök korábban azt ígérte, új módon fog közelíteni Kubához. Jelezte: nyitott a Castróval való találkozóra, és támogatja azoknak a korlátozásoknak az enyhítését, amelyek arra vonatkoznak, hogy az Amerikai Egyesült Államokban élő kubaiak hányszor látogathatják meg rokonaikat, és mekkora pénzösszegeket küldhetnek családtagjaiknak.Elődjéhez, George Bush elnökhöz hasonlóan, azonban az ő álláspontja is az, hogy az embargó fontos eszköz a kubai vezetőkre irányuló nyomásgyakorlásban, fenn kell tartani.

Lugar ugyan nem hívott fel nyíltan az embargó feloldására, de kemény bírálattal illette a jelenlegi politikát. Kifejtette: a változatlan amerikai politika nincs tekintettel a szigetországban a közelmúltban végbement politikai fejleményekre, akadályozza, hogy Washington jobban átlássa a kubai eseményeket, és az embargót egyfajta bűnbakként emlegetheti a havannai vezetés a gazdasági nehézségek közepette.

Az Amerikai Egyesült Államok csak tehetetlen bámészkodó marad, aki csak a távolból figyeli az események alakulását, ha elutasítja a diplomáciai érintkezés legtöbb csatornáját és arra a valószínűtlen dologra vár, hogy Kubában rövid távon demokratikus átmenet következik be.

CímkékNATO