Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ meghallgatta a volt pakisztáni államfőt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 19. 9:08

Meghallgatta Pervez Musarraf volt pakisztáni államfőt a Benazir Bhutto néhai miniszterelnök két évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében vizsgálódó ENSZ-bizottság.

A vizsgálóbizottság “őszinte és szívélyes" megbeszélést folytatott a volt államfővel, és lehetősége volt számos, Musarraf hivatali idejét érintő kérdést feltenni – tudatta szerdán a világszervezet közleményben. Arra nem tértek ki, hogy melyik országban jött létre a találkozó a jelenleg külföldön élő Musarraffal, illetve hogy milyen kérdéseket tettek fel.

Benazir Bhutto életét 2007. december 27-én egy öngyilkos merénylő oltotta ki Ravalpindi városában, választási kampányának egyik nagygyűlése után, két hónappal azt követően, hogy ellenzéki vezetőként hazatért száműzetéséből. Az előző pakisztáni kormány és a brit rendőrség által lefolytatott vizsgálat egy al-Kaidához kötődő szélsőségest vádolt meg a gyilkossággal. Bhutto környezete azonban nyíltan arra célozgatott, hogy Musarrafnak és szövetségeseinek közük volt a merénylethez.

Az ENSZ július 1-jétől, hat hónapra szóló mandátummal bízott meg egy független testületet a Bhutto-gyilkosság körülményeinek feltárásával. Annak megállapítása azonban, hogy ki viseli a felelősséget a gyilkosságért, továbbra is a pakisztáni hatóságok kizárólagos hatásköre marad.