Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovói átalakulás

Szöveg: Szurmay Zoltán õrnagy<br /> |  2009. november 19. 9:22

„Az elkövetkezendő hónapok komoly szerkezeti átalakítást hoznak a Többnemzeti Harci Kötelék – Nyugat, az MNTF-W életében” – tájékoztatott Boczák Attila alezredes, a pec-i tábor nemzeti rangidőse, aki éppen két hónapja vette át beosztását a koszovói Pec-ben található Villaggio Italia tábor parancsnokságán, a „HQ-n”.

„A jelenlegi dandárszervezet átalakul harccsoporttá, Multinational Battle Group – West MNBG(W) néven. Várhatóan a következő év januárjában kezdi feladatai végrehajtását. Szervezetében magyar törzstiszti állomány lesz, egy magyar manőver század, és egy magyar Összekötő Megfigyelő Csoport (LMT). Az MNBG-W átveszi a dandár felelősségi területét, a létszámában kisebb önálló manőver századokkal átalakuló harccsoport feladatrendszere alapvetően nem változik."

Boczák Attila mint nemzeti rangidős, a KFOR Kontingens és a „HQ" több mint 200 magyar békefenntartóját képviseli a katonai és más protokolláris rendezvényeken. Munkakörében mintegy 30 magyar, olasz, szlovén missziós parancsnoka. A logisztikai, személyügyi és az informatikai tevékenység zökkenőmentes működéséért felelős. Munkájának során felügyeli és irányítja a nyugat-koszovói katonai szervezet személyi állományának, technikai eszközeinek logisztikai támogatását. A hadműveleti kötelezettség során az erők telepítésében tervezési-szervezési feladatokat lát el. Szakmailag ez a hozzá legközelebb álló terület, ugyanis otthon az MH Katonai Közlekedési Központ Nemzeti Mozgásirányító Központ parancsnoka. Ebből a vezető munkakörből került a KFOR egyéni beosztásba.

„Jó ideje nyílt titok" – jegyezte meg az alezredes –, „hogy a Koszovóban állomásozó NATO KFOR erők a kialakult stabil biztonsági helyzettel párhuzamosan csökkentés előtt állnak. Ez a tény a jövő évi tevékenység fő irányát is behatárolja. Az MNTF-W állományához jelenleg kétszázhuszonegy magyar békefenntartó tartozik, melyből tizenegyen egyéni beosztásban teljesítenek szolgálatot. Missziósaink a tizenötezer katonát számláló koszovói NATO haderő részeként tevékenykednek. A létszám az elkövetkezendő 12–15 hónapban radikális csökkentésen és struktúraváltáson megy keresztül."

Az MNTF-W Koszovó, Pec „municipality" „Villaggio Italia" táborban települ, melynek részeként, a KFOR Kontingens százada, a TF SOKOL (szlovén vezető nemzet) részeként teljesít szolgálatot. A század tevékenységét a több nemzeti logisztikai támogatás részeként szerveződött olasz nemzeti támogató elem (GSA) biztosítja, míg a nemzeti felelősségi körbe tartozó szolgáltatásokat a magyar nemzeti támogató elem (HUN NSE). Természetesen a KFOR Kontingens mellett más fontos magyar elemek is működnek az MNTF-W részeként. Ezek pedig napi tevékenységükkel biztosítják a szervezet alaprendeltetését.

Az MNTF-W-nél most szolgálatot teljesítő magyar katonáknak az átalakítás többlet feladatot jelent. Felelősek ugyanis azért, hogy az elöljárói intézkedések megfelelő végrehajtásával, megteremtsék a feltételeket a harccsoportba felajánlott magyar erők teljes műveleti készenlétének eléréséhez. Erre már a következő hónapban sor kerül.

1595893552
 

A változások komoly kihívást jelentenek az új törzs állományának is, hiszen ők, mint MNTF-W törzstisztek kezdik meg feladataikat 2009. november végén és egy gyors „beilleszkedést" követően mozgató rugói lesznek az új harccsoport kialakításának. Tevékenységük során, a következő év január hónapjában már a harccsoport törzsében teljesítenek szolgálatot. Néhányan más beosztásba kerülnek. Természetesen, mint minden más szervezeti átalakítás a műveleti területen, a hadműveleti képességek, és kötelezettségek fenntartása mellett kerül végrehajtásra.

Valószínű, a jelenlegi KFOR Kontingens, jövő év februárjában, mint az MNBG-W állománya kerül leváltásra. Várhatóan őket is érintheti a KFOR-rők csökkentésének és átalakításának következő lépése. Ezt viszont nagy merészség lenne időponthoz kötni.

„Szerény jóslat szerint is megállapítható, hogy a következő évben a logisztikai támogatás folyamatos biztosítása komoly erőfeszítéseket követel mind a KFOR állománya, mind pedig az MH ÖHP J-4 főnökség részéről" – mondotta Boczák Atila. „Mindezek mellett a tervezést megnehezíti, hogy mint minden katonai átalakítás, a KFOR erők csökkentése is a kialakuló biztonsági helyzettől függ. Ennek változása alakíthatja a csökkentés ütemét vagy esetleges eltolódását is. A rendelkezésre álló információk alapján az átalakítással kapcsolatban kedvező döntések születtek. Ezeknek köszönhetően, a csökkentések ellenére is biztosítják a jelenlegi magyar katonák létszámát a műveleti területen. Így járulunk hozzá egy biztonságos környezet megteremtéséhez és fenntartásához, hogy a kosovói emberek az európai normákhoz közeledő, gyarapodó országban élhessenek és dolgozhassanak."

1595893553