Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ép testben ép lélek – felkészülés a misszióra

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2009. november 19. 8:54

A jól ismert mondás megszületése nyilván nem volt véletlen. Ismert, hogy a test és a lélek felkészültsége létrehoz olyan embert, aki mind a szellemi, mind pedig a fizikai kihívásoknak ellenállni képes. Ez a katonai szolgálatnak is elengedhetetlen alapkövetelménye. Ezért van nagy szerepe a missziós felkészülésben a testnevelés foglalkozásoknak.

A Szolnokon, az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóaljnál felkészülő KFOR kontingens részére a kiemelt elvárásokhoz való igazodás, az azoknak való megfelelés érdekében részletesen kidolgozott, differenciált és eredményorientált terv alapján napi rendszerességű testnevelés foglalkozás indult.

A Pasztercsák László zászlós – KFOR 2 kontingens felkészülő vezénylő zászlósa – által kidolgozott terv napi végrehajtása alegységkötelékben, 07.30-kor kezdődik. Az első mozzanat mindig a közös bemelegítés, ami nagyjából 10-12 percet vesz igénybe. Ezt követően a szakaszparancsnokok, vezénylő zászlósok, szakasztiszthelyettesek vezetésével megkezdődik a katonák fizikai állapotának, állóképességének fejlesztése. Ehhez a laktanya sportlétesítményeit használja a kontingens felkészülő állománya. Ilyen létesítmények pedig akadnak szép számmal. A futópálya, a tornakert és az akadálypálya tiszta égbolt esetén biztosítja a helyszínt a foglalkozásokhoz, míg az uszoda, kondicionáló terem és a tornaterem pedig rossz idő esetén teszi lehetővé a testnevelést, valamint lehetőséget ad a szabadidőben, egyénileg tervezett edzésre.

1595893551

A felkészítési terv az összevont kiképzés teljes időszakára vonatkozik. Kilenc napra van osztva, amely a kiképzés teljes ideje alatt újra és újra ismétlődik. Az összeállított gyakorlatok rendszere, fokozatossága és változatossága biztosítja, hogy a fejlődő fizikális – izom – és vitálkapacitás garantált és emelkedő eredményt mutasson. Mind balesetvédelmi, mind pedig egészségügyi szempontok miatt kiemelt fontosságú a megtervezett és közösen begyakorolt bemelegítés és levezetés – nyújtás – végrehajtása.

A futás minden nap a testnevelés foglalkozás része. Egyrészt bemelegítő gyakorlat, másrészt levezetésképpen, de előfordul, hogy az egész foglalkozás erre a mozgásmódra épül. A futás mellett különböző izomerősítő gyakorlatok adják ennek a napi egy óra mozgásnak a magját; különböző fekvőtámaszok, hasizom – és hátizom erősítő gyakorlatok.
Ezen foglalkozásoknak ugyanakkor nem csak a fokozott fizikai igénybevételre történő felkészítés a célja. Az ép testben ép lélek filozófiájának jegyében hozzájárulnak ahhoz is, hogy a feladataira fizikálisan felkészült, állóképességgel rendelkező katona pszichésen is könnyebben viselje a műveleti területen tapasztalható magasabb szintű igénybevételt. Ha a feladatok ellátásának nincs fizikai korláta, mert a végrehajtó jó erőnléttel bír, akkor azokra koncentrálni is könnyebb. Egy misszióban pedig nem lankadhat a figyelem, a koncentrációnak mindig a maximumon kell lennie.

A testnevelés foglalkozás tehát a feladat ellátására való felkészülésnek elengedhetetlen része, valamint kiemelt jelentőséggel bír annak csapatépítő, pszichés jellege.
A felkészülő állomány részére a kiképzési programban rögzített egy órán felül is biztosított az erőnlét, a fizikális képességek fejlesztése. A laktanya sportlétesítményei munkaidő befejeztével is nyitva állnak és várják a sport, a mozgás szerelmeseit.

1595893551