Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel a döntés pillanata…

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 19. 8:34

Az amerikai elnök “heteken belül” bejelenti az afganisztáni csapaterősítésről hozott döntését. Barack Obama Kínából, a CNN amerikai hírtelevíziónak adott, szerdán adásba kerülő interjúban elmondta: “nagyon közel” van a döntés meghozatalához, és hamarosan bejelentést tesz.

“Az amerikaiak világos képet fognak kapni arról, hogy mit csinálunk (Afganisztánban), hogyan fogunk sikerrel járni, mindez mennyibe fog kerülni, milyen terhet ró ez fiatal katonáinkra és, ami a legfontosabb, hogy fog ez az egész véget érni" – mondta az elnök.

Obama arról is beszélt, hogy nem akarja majdani utódjának örökül hagyni az afganisztáni konfliktust, és azt szeretné, ha a következő amerikai elnök tiszta lappal indulhatna ezen a téren. Utalt arra, hogy egy “több évig elhúzódó megszállás" nem szolgálná az Egyesült Államok érdekeit.

Hamid Karzairól szólva Obama úgy vélte: az afgán elnöknek egyaránt vannak erősségei és gyenge pontjai. “Karzai elnök több szempontból jelentős szolgálatot tett az országnak" – mondta Obama, hozzátéve, hogy kevéssé vannak aggályai egyes személyeket illetően, inkább az nyugtalanítja, ha egy kormánynak nehézségei vannak az elemi szolgáltatások biztosításával.