Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ szeretne tűzszünetet kötni Líbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 22. 7:09

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára a líbiai harcok beszüntetését és a politikai párbeszéd kialakítását sürgette április 21-én, csütörtökön Moszkvában.

„Az ENSZ első számú célja jelenleg a hatékony tűzszünet, hogy a humanitárius segélyek eljuthassanak a rászorulókhoz, azután pedig politikai párbeszédet szeretnénk látni. Már többször mondtam, hogy az öldöklésnek feltétlenül véget kell vetni Líbiában" – mondta a világszervezet főtitkára újságírók előtt.

Ban Ki Mun csütörtökön érkezett Moszkvába, ahol pénteken találkozik Dmitrij Medvegyev orosz államfővel.

Kérdésre válaszolva még elmondta: ezúttal nem szándékozik kérni Moszkva támogatását újbóli jelöléséhez. Ezzel egyidejűleg a Kremlben egy forrás az Interfax hírügynökségnek Ban Ki Mun és Medvegyev küszöbönálló találkozója kapcsán nyilatkozva elmondta: Líbia további fejlődési útját maguknak a líbiaiaknak kell megválasztani, és az ENSZ BT vonatkozó határozatait teljesíteni kell, de túllépésük nem fogadható el. Az illető hozzátette, hogy ezt az álláspontot osztják a BRICS államok – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika.

A pénteki találkozóról a forrás elmondta: a középpontban a nemzetközi biztonság kérdései állnak majd, amelyek most különös jelentőségre tettek szert a közel-keleti és az észak- és nyugat-afrikai, így a líbiai és elefántcsontparti események kapcsán.

CímkékENSZ