Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ szerint már polgárháború van Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 14. 7:18

Az ENSZ békefenntartó műveleteinek vezetője szerint Szíriában már polgárháború folyik, és a kormány városokat és nagy területeket veszített el. Hervé Ladsous arra a kérdésre válaszolva jelentette ki ezt, hogy szerinte elérte-e már ezt a fokot a konfliktus. „Igen, azt gondolom, hogy ezt lehet mondani”.

Lövéseket adtak le Szíria nyugati részén a Haffe városába tartó ENSZ-megfigyelők járműveire, és a feldühödött tömeg kövekkel és fémrudakkal támadt a kéksisakosokra – közölte június 12-én, kedden a misszió szóvivője.

„A Hafféba igyekvő megfigyelőket dühös tömeg fogadta, körbevették az autóikat, és feltartóztatták őket" – tudatta közleményben Szauszan Goszeh, az ENSZ szíriai megfigyelő missziójának szóvivője. Egyelőre nem tisztázott, hogy ki adta le a lövéseket. A közlemény szerint egyetlen kéksisakos sem sérült meg.

Aknagránátok robbantak egy kormányellenes tüntetés résztvevői között kedden a kelet-szíriai Deir-ez-Zórban, ahol a támadásban legkevesebb tízen haltak meg – közölték jogvédő szervezetek.

Egy kedden közzétett ENSZ-jelentés szerint szíriai katonák megkínoztak és helyben kivégeztek gyerekeket, egyeseket közülük – alig nyolcéveseket is – pedig „élő pajzsnak" használtak a lázadók elleni hadműveletekben. A világszervezet az egyik legrosszabbnak minősíti a damaszkuszi kormányt azoknak a konfliktussal terhelt országoknak a „szégyenlistáján", ahol a gyerekeket megölik, kínozzák és fegyveres harcra kényszerítik.

Közben egyre több civil menekül Szíriából a szomszédos Irakba. Az észak-iraki térség már alig bírja a Szíriából érkező menekültáradatot – figyelmeztetett kedden a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). Eddig ötezren lépték át a határt, és egyre többen érkeznek.

Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja kérte a befolyással rendelkező országokat: kényszerítsék ki, hogy Szíriában véget érjen az egyre fokozódó erőszak.

Washingtont vádolta a Szíriában elkövetett vérfürdők és a terrorizmus támogatásával kedden a szíriai külügyminiszter. „Az illetékes amerikai tisztségviselők a helyszínen meghamisítják a történéseket, és arra bátorítják a fegyveres csoportokat, hogy kövessenek el még több vérontást, terrorcselekményt és erőszakot nemcsak Hafféban, hanem Szíria összes régiójában" – állította Valíd Moallem közleményében.

A szíriai vérontás azonnal beszüntetését sürgette az ENSZ főtitkára. Ban Ki Mun helyi idő szerint hétfőn szóvivője útján közzétett rendkívüli nyilatkozatban elítélte az erőszak fokozódását az egész országban.