Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EU kész hadműveletekre Líbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 9. 18:43

Az Európai Unió kész rövidesen katonákkal – esetleg szárazföldi csapatokkal – védelmet nyújtani a humanitárius műveleteknek a líbiai Miszrátában. Erről az EU kül- és biztonságvédelmi főképviselője tájékoztatta április 8-án, pénteken az ENSZ-főtitkárt.

Catherine Ashton levélben fordult Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz. Az EU csak akkor küldhet katonákat a humanitárius segítség biztosítására, ha ezt az ENSZ illetékes segélyirodája (OCHA) kéri. Ashton levele buzdítás az ENSZ-nek, hogy igényelje az uniós védelmet – mondta egy EU-diplomata Brüsszelben. A jövő hétre várható, hogy az OCHA hivatalosan felkéri az EU-t, hogy a líbiai lakosság érdekében vállaljon katonai szerepet.

Közvetlenül az OCHA kérelmét követően a már eldöntött uniós katonai művelet formát ölthet – vélik Brüsszelben. A tagállamoknak majd nyilatkozniuk kell, milyen katonai erőt kínálnak fel. Németország például, amely nem vesz részt a NATO líbiai hadműveletében, már kinyilvánította részvételi szándékát egy humanitárius bevetésben.

„Mindenki tudja, hogy valamit tenni kell" – mondta egy uniós diplomata. „Készen állunk rá" – fűzte hozzá.

Ashton egyik szóvivője pénteken azt mondta, hogy a miszrátai művelet mindenképpen a haditengerészet részvételét feltételezi. A kérdésre, hogy szárazföldi csapatokkal is számolnak-e, azt felelte: „ez, úgy vélem, olyan művelet, amelynél valószínűleg evakuálásról lesz szó, továbbá segélyszállítmány eljuttatásáról, vagyis ez mindkét (haditengerészeti és szárazföldi) részvételt tartalmaz."

Ashton hétfőn tárgyal a kérdésről a NATO-főtitkárral is, majd az EU külügyminiszterek keddi luxemburgi találkozójának a napirendjén is szerepel. Az „Eufor Líbia" elnevezésű missziót Claudio Gaudiosi olasz ellentengernagy Rómából vezényli majd, és eddig 7,9 millió eurót irányoztak elő költségvetésére.